Početna » Zanimljivosti » У БЕЛОМ БЛАТУ: Школе нису постале цркве

У БЕЛОМ БЛАТУ: Школе нису постале цркве

Прошло је десетак година откако је верска настава поново уведена у овдашњи образовни систем, тако што је укључена у сет обавезних изборних предмета.

Било је много дилема и расправа, и то на свим нивоима, о сврсисходности, законодавном оквиру и практичним проблемима у одвијању верске наставе у школама. Многи су се позивали на секуларност државе и могуће импликације у вези с увођењем и реализацијом тог предмета.

– Након десетак година може се слободно рећи да увођењем верске наставе није ништа нарушено, да су само проширена одређена знања и да школа није постала црква, како су неки предвиђали – каже за “Дневник” директор Основне школе “Братство јединство” у Белом Блату Милан Недељков. – Важно је истаћи да се увођењем те наставе, кроз стручну заступљеност вероучитеља, постигао завидан ниво упознавања ђака с историјом религије, њеном позицијом у компликованим друштвеним односима, а посебно је значајно компаративно изучавање религије европских народа.

За мултиетничке средине с више конфесија, попут овог села на подручју града Зрењанина, то компаративно изучавање религије и духовности, по мишљењу Недељкова, веома је значајно у развијању толеранције и зближавању људи, без обзира на верску или националну опредељеност.

– Белоблатска школа је добар пример: у њој су заступљене три доминантне религије, самим тим и три различита верскообразовна програма, а да то није проузроковало било какве “ривалске” проблеме. Ове године вероучитељи наше школе су припремали ђаке за такмичења у познавању религије, значајних светаца или истакнутих представника одређене конфесије, религијских обичаја и историјско-црквених датума – казује Недељков.

Ученике православне вере припремао је јереј Игор Карановић, римокатоличке – катехета Милан Недељковић, а евангеличке – монсињор Бранислав Кулик, парох белоблатски.

– Сви наши ђаци били су успешни, а највиши домет оствариле су ученице седмог разреда Адела Сабо и Сара Сладечек, које су на финалном квизу католичке катехезе, одржаном у Зрењанинској бискупији, освојиле прву награду и боравак у омладинском кампусу у Мађарској – напомиње Недељков.

 

Ж. Балабан

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...