Početna » Zanimljivosti » У ДЕСЕТ ВОЈВОЂАНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА: Сексуално образовање за младе

У ДЕСЕТ ВОЈВОЂАНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА: Сексуално образовање за младе

Од септембра у десет средњих школа у Војводини за ученике других разреда уводи се предмет Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу.

Реч је о огледном пројекту Покрајинског секретаријата за спорт и омладину чији је циљ да се после годину дана реализације предмета виде ефектни и на основу њих Влади и Скупштини Војводини, односно ресорном министарству, поднесе захтев за увођење тог предмета у средње школе бар као изборног. То је речено на јучерашњој конференцији за штампу у Покрајинској влади.

По речима покрајинске секретарке за спорт и омладину Маринике Чобану, после девет месеци рада на реализацији пројекта ушло се у последњу фазу. Завршен је уyбеник и креће едукација 20 едукатора који ће кроз радионице предавати нови предмет.

– Превенција је и у тој области кључна и треба да обезбедимо да сви омладинци добију квалитетне информације и сазнања о тој проблематици – рекла је Мариника Чобану.

У оквиру пројекта спроведено је истраживање о потребама средњошколаца за ваннаставним едукацијама из поменуте области, а резултате тог истраживања представила је проф. Марија Зотовић. Истраживање је спроведено међу 991 ученика првог разреда средњих школа, а показало је да се омладинци о сексу највише информишу из средстава јавног информисања и од вршњака, а најмање од здравствених радника (четири одсто). Порнографске сајтове гледа 42 одсто испитаника, више дечака него девојчица, сексуално је активан сваки осми ученик, а кондом је најчешће коришћење средство заштите. Око десет одсто девојчица које су учествовале у анкетирају не користи никакву заштиту.

Како је рекла проф. др Александра Капамаyија, у више од 20 земаља у Европи постоји предмет о сексу и сексуалности, а у скандинавским земљама постигнути су најбољи резултати.

– Предмет неће повећати сексуалну активност младих, који се на прве сексуалне односе одлучују између 16 и 17 године, већ ће повећати проценат заштићеног секса. Млади ће путем оваквог предмета добити свеобухватно образовање о тој проблематици: о љубави, партнерству, односима у породици – рекла је др Капамаyија, и апеловала на родитеље да пруже подршку пројекту.

 

Ј. Барбузан

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...