Početna » Новости » U iščekivanju platnih razreda i Zakona o radu

U iščekivanju platnih razreda i Zakona o radu

Posle katastrofe koja je zadesila Srbiju od poplava, koje su sem onog najvažnijeg,ljudskih života, načinile i preko milijardu evra materijalne štete, sledi veliki napor u saniranju ove kataklizme, i isčekivanja novih poteza Vlade Srbije kada je u pitanju sudbina zaposlenih u javnom sektoru (čitaj Prosvete u Srbiji), Zakona o javnoj upravi (kojim se regulišu platni razredi u javnom sektoru), kao i predlog Zakona o radu, koji je bio privremeno odložen. Po svemu sudeći, očekuju nas restriktivni predlog Zakona o radu, kao i najavljeno linearno smanjenje plata u javnom sektoru.
Posle takozvanog „zamrzavanja“ plata 2008. godine, došlo je do „odmrzavanja“ plata u javnom sektoru, gde su u periodu od 2009.  godine do sada pojedine delatnosti na državnom budžetu preko svojih ministarstava u Vladi uspele da naprave bolju finansijsku poziciju u podeli budžetskog kolača, jer je prosveta u Srbiji kako za onu tako i za ovu vlast u praksi poslednja rupa na svirali, kako bi lepo rekao naš narod. Drugim rečima odnos plate ostalih korisnika državnog budžeta je u odnosu na plate prosvetnih radnika sve više rastao tako da su plate visoko obrazovanih u osnovnim i srednjim školama u poslednje tri godine pale ispod republičkog proseka iako je u prosveti procenat visoko obrazovanih daleko veći u odnosu na ostale javne delatnosti, što pokazuje potpunu nelogičnost u ponašanju i krajnje ponižavajući tretman prema onima koji obrazuju naciju od strane vlasti u Srbiji. Stoga je popuno jasno da smo u pravu kada tražimo da se prosvetni radnici izuzmu od linearnog smanjenja plata, jer plate nisu ravnomerno ni povećavane delatnostima u javnom sektoru, a pored toga linearnim smanjenjem plata prosvetni radnici bi bili još u mnogo gorem položaju u odnosu na ostale korisnike državnog budžeta. Očekujemo da će se dosadašnja nepravda ispraviti donošenjem Zakona o javnoj upravi, gde će se definisati platni razredi tako da se ravnomernije i realnije podeli budžet na delatnosti u javnom sektoru. Upravo u toj izradi platnih razreda prosvetni sindikati moraju biti jedinstveni, da bi se izborili, da se kroz platne razrede popravi materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju u odnosu na ostale korisnike budžeta, a ne da se izradom platnih razreda potvrdi ovako loš položaj zaposlenih u obrazovanju u odnosu na ostale delatnosti javnog sektora. SPRV će u izradi platnih razreda imati svoj predlog, koji će predočiti republičkom sindikatu.
Kada je u pitanju nov Zakon o radu očekujemo njegov nacrt, koji će biti dat na usvajanje, ali prema informacijama kojima raspolažemo, malo toga je popravljeno u predlogu Zakona o radu u odnosu na prošli predlog od pre nekoliko meseci, a koliko znamo taj predlog je bio veoma loš po zaposlene i sindikate. Očigledno se vlast osilila i „gura“ svoju priču….. Što je otpor manji sila je sve veća… Mislim da je krajnje vreme da se sindikati u Srbiji probude jer od toga koliko smo budni i spremni da branimo interes naših članova i radnika u Srbiji zavisi i kakave ćemo zakone imati. Nemamo više prava na malodušnost.

Predsednik IO SPRV

Milan Trbović, prof.

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...