Početna » Zanimljivosti » У образовању се мора радити и много и паметно

У образовању се мора радити и много и паметно

Представљање британске изврсности, иновативности и креативности, уз едукативну ноту, баш као и све активности Британског савета у Србији, имало је и гостовање Квартета „Бродски“ и Кингс сингерса, чији су концерти у оквиру минулог „Номуса“ одржани захваљујући помоћи те организације.

direktor_0

Директор Британског савета у Србији Тони О’Брајан

 

Посећеност радионица, које су с младим музичарима пре концерата одржали чланови та два врхунска светска састава и одушевљење учесника, употпуниле су музички празник у Новом Саду, а то је био и повод за разговор с директором Британског савета у Србији Тонијем О’Брајаном.

Када је пре више од 70 година у Београду отворена једна од првих осам канцеларија Британског савета у свету, њене делатности биле су организовање учења енглеског језика и енглески вртић. А данас?

– У сарадњи с партнерима из јавног и приватног сектора, као и цивилног друштва, Британски савет се залаже за реформе и унапређење квалитета, омогућава приступ висококвалитетном образовању и негује боље разумевање између култура Србије и Велике Британије. Веома смо срећни јер заједно радимо на образовном систему у Србији. У образовању има много посла јер то није лек који се попије и све одмах буде добро, него се мора радити и много и паметно. У оквиру рада са школама, настојимо да претворимо традиционалну учионицу у место где наставници и ученици раде заједно и уче једни од других.

 

Један од највећих пројеката Британског савета у школама у Србији је Connecting Classrooms пројекат, који омогућава склапање партнерстава између школа у Србији, Великој Британији и широм света. Да ли сте задовољни укључивањем школа из Србије у тај пројекат и оствареним партнерствима?

– Тај пројекат, чији је циљ успостављање поверења и разумевања између младих из различитих култура ради стварања безбеднијег и повезанијег света за будућност, завршен је и неке школе су наставиле успостављену сарадњу, а неке нису, што је и нормално јер то је едукативна биологија. Ми се надамо да ће овдашње школе наставити или обновити успостављене везе, не само са школама у Великој Британији него и у другим земљама. На школама је да кажу које идеје, по њима, функционишу и већ постоји интерес за повезивање са школама у Темишвару, што је разумно јер је то близу, у непосредном окружењу, и постоји много тога што спаја школе у Србији и Румунији.

 

У сарадњи с партнерима, Британски савет ради и на стварању билингвално енглеских програма у школама и предшколским установама широм Србије. У пројекат се укључују нове школе, а интерес и деце и родитеља за та одељења све је већи?

– Пилот-пројекат билингвалне наставе је био веома успешан и следећи корак је велики изазов јер треба је ширити на све више школа, а то је питање које захтева низ одговора, од посвећености и професионалног рада запослених у школама па до оних која се тичу просветних власти и система образовања. Други изазов је обезбеђивање физичких и материјалних средстава за ту наставу, а то је питање на које треба неко други да одговори. У Војводини су веома талентовани и наставници и ученици и свесни су значајна такве наставе. Због тога ће и убудуће имати нашу подршку, како овде у Србији, тако и слањем на усавршавање у Велику Британију.

 

Енглески језик у нашим школама је обавезан предмет, а квалитету његове наставе доприносе и веома посећени семинари и радионице које организујете за наставнике. Како се те обуке уклапају у наш школски и систем стручног усавршавања наставника?

– Обукама за наставнике ми не покушавамо да пренесемо знање него да помогнемо, како наставницима и директорима школа, тако и читавом образовном систему да дођу до сопствених решења, и то радимо и у другим земљама. Из личног искуства знам да ниједан образовни систем не може да се преузме из неке друге земље, него свако сам мора да дође до најадекватнијег решења. Ви већ имате наставнике који су прошли кроз тренинге које смо организовали, не само ми него и Немци и Французи, неки су били у студијским посетама Великој Британији, а када се томе додају и представници едукативног система у Србији, то је добра база за даље. Сада је главно питање како ти људи сарађују и како други наставници, директори школа, родитељи ученика преузимају те идеје.

 

Ниво знања енглеског у Србији је веома добар

 

Британски савет организује и полагање испита за међународно признате сертификате о знању енглеског језика. Како бисте оценили знање кандидата из Србије на тим испитима?

– Резултати Кембриџ испита кандидата из Србије су изузетно добри и показују ниво до којег је могуће доћи. Знамо да мало људи положи ове испите и са сигурношћу могу да кажем да је ниво знања енглеског у Србији веома добар, а докле год је добар процес учења, док су добра предавања и добра подршка, и резултати ће бити добри.

 

Д. Девечерски

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...