Početna » Zanimljivosti » Учионице остале без матураната

Учионице остале без матураната

Фото: Р.Хаџић

 

Док основци и средњошколци који нису у завршним разредима до краја школске године имају још тачно две, односно три недеље, од среде 29. маја наставе ни у једној основној ни средњој школи нема за матуранте.

Наиме, док су матуранти гимназија већ традиционално наставу завршили први, пре недељу дана, данас су на последњим часовима били матуранти трогодишњих и четворогодишњих смерова средњих стручних школа и осмаци. Остали основци распустиће се за две недеље, 12. јуна, а средњошколци 19. јуна, за три недеље, када ће се и школе потпуно испразнити, бар што се наставе тиче.

Међутим, мада је за све матуранте настава готова, школска година још није јер све мале матуранте од краја осмогодишњег школовања дели још завршни испит, у оквиру којег ће 17. јуна полагати тест из матерњег језика, а 18. јуна из математике. С обзиром на то да ће им и бодови с тог испита отворити или затворити врата жељених средњих школа, ове непуне три недеље до „мале матуре“ требало би добро искористити па научити пропуштено и утврдити научено у основној школи из поменута два предмета. Осмацима који желе да покушају да од јесени заузму неку од клупа у школама за таленте време до завршног испита биће још испуњеније јер њих, пре завршног, чекају пријемни испити, за које се такође ваља припремити. Школе за таленте пријаве за полагање тих испита примале су минула четири дана, а ови испити одржаће се у тим школама 6, 7, 8. и 9. јуна.

И коначно, ни велики матуранти још увек не могу на летњи распуст. Прво ваља положити матурске испите и добити диплому средње школе, а после тога, они који не желе да се задовоље њоме, морају изаћи и на пријемне испите на факултетима или вишим школама струковних студија, за које се опет ваља припремити, па ће им лекције из средње школе на памети бити још више од месец дана.

Тако да практично и мали и велики матуранти, мада више немају часова, с учењем још увек нису завршили.

 

Д. Девечерски

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...