Početna » Новости » Укидају се дневнице за наставнике

Укидају се дневнице за наставнике

 

Министарство просвете жели да прекине праксу да на основу дневница на рекреативној настави учитељи узимају и две плате. – Директори школа очекују бурне реакције просветних радникa.

Новим упутством Министарства просвете, науке и технолошког развоја биће укинуте дневнице за васпитаче, учитеље и наставнике који воде децу на позоришне представе, у посете галеријама, обиласке знаменитости, на рекреативну наставу, излете, екскурзије… До сада је Савет родитеља одлучивао о висини дневнице за наставнике, и она се кретала око 500 динара. Само по том основу учитељ са 20 ђака на рекреативној која траје осам дана дневно је зарађивао 10.000 динара – али то неће моћи када директорима стигне допис који је јуче, како сазнајемо, из Министарства просвете кренуо пут школских управа.

– Показало се у пракси да се одлазак у позориште за предшколце плаћа 800 а за основце 1.200 динара по детету. У ту цену су урачунати улазница, превоз и накнада за васпитача или наставника. Нема контроле трошкова и желимо да укажемо да то више неће бити могуће. Упутство ће стићи до директора до краја недеље – открива за „Политику” Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете.

Постоји Правилник о врстама, начину остваривања и финансирања посебних и специјализованих програма и других облика рада и услуга, али се у пракси испоставило да оно што се деци нуди битно одудара од тог правилника, то јест да додатне активности организују агенције, спортски клубови, удружења грађана и све услуге наплаћују.

– То је повод да пошаљемо поруку директорима да цена програма треба да се формира на основу појединачне цене улазнице и по потреби превоза. Новчане надокнаде за васпитача или наставника могу да се остваре једино ако се тај програм реализује ван наставе или нерадним данима – прецизира Антонијевић.

Дневница за наставнике, каже он, не сме бити већа од оне која у складу са Законом о раду и Уредбом о накнади трошкова прописана за државне службенике не премашује 2.500 динара дневно.

– Пракса коју желимо да прекинемо јесте да се на основу дневница узимају и две плате. Ако рекреативна, или екскурзија, траје од суботе до суботе наставник за то време прима и редовни лични доходак. За радне дане дневница се не сме обрачунавати, јер за то запослени у просвети добија плату из буџета. Нема дневнице ни за излете у оквиру радног дана предвиђене наставним планом – објашњава Антонијевић уверен да ће укидањем овог намета цене аранжмана бити знатно мање, а одлазак са вршњацима на излет или рекреативну екскурзију постаће доступан свима.

Питање је да ли ће учитељи и наставници, када сазнају за ову новину, прихватити обавезу и одговорност да без додатне накнаде воде децу на екскурзије и о њима брину нон-стоп.

– Очекујем да ће реакција бити бурна. Учитељи, на пример, могу да кажу да неће да воде децу на наставу у природи. Они то могу да одбију, јер настава у природи није обавезна. Ово може бити покушај просветног врха да спречи корупцију јер јавна је тајна да се поједини директори продају за летовање од седам дана које им омогући агенција преко које деца из њихове школе иду на екскурзију. Али то су спорадични случајеви који се решавају одузимањем директорске функције. Родитељи одлучују да наставници добију суму у висини једне плате, значи око 40.000 динара, за то што нон-стоп воде рачуна о деци на рекреативној и не видим шта је ту спорно – став је Мирољуба Мосуровића, директора земунске ОШ „Светозар Милетић”.

Да више од 20 година наставници добијају дневнице кад воде децу на екскурзије, констатовала је Снежана Кнежевић, директорка врачарске ОШ „Владислав Рибникар”, која је својевремено водила ђаке на излете не добијајући ни динар више од плате.

– Затим је ступило време када су агенције одређивале висину накнаде за наставнике и то су се утркивале која ће да понуди више новца. Школа сада не утиче на цену дневница, а многи наставници не знају да то некада није ни постојало као начин да се повећа зарада – каже Кнежевићева.

Истичући да је одговорност наставника на екскурзијама или настави у природи огромна, Урош Момчиловић, директор староградске ОШ „Дринка Павловић”, не верује да ће учитељи прихватити да воде децу без додатне надокнаде.

– Неко се може ухватити и за то да наставници док су на рекреативној са ђацима примају плату, али треба наћи компромисно решење које ће бити добро за све. Укидање дневница сигурно ће изазвати револт међу просветним радницима који су на ивици опстанка у време када их бомбардују административним пословима. Да се разумемо, неће се ниједан наставник обогатити тако што ће одвести децу на екскурзију два-три дана, реч је о малом додатном извору прихода – закључује Момчиловић.

 

Извор   Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...