Početna » Zanimljivosti » Унапредити заштиту права детета

Унапредити заштиту права детета

Стефановић са представником УНИЦЕФ-а о правима деце

 

БЕОГРАД: Председник парламента и Одбора за заштиту права детета Небојша Стефановић замолио је данас председника Извршног одбора УНИЦЕФ-а Јармо Винанена да та организација пружи пуни капацитет како би деца Србије имала најбољу могућу заштиту.

Стефановић је, по завршетку састанка с Винанеом, казао новинарима да је саговорника замолио за ангажовање УНИЦЕФ-а како би деца Србије осетила све погодности које и њихово друштво али и читав свет могу да им пруже.

Председник скупштине је рекао да је УНИЦЕФ стални партнер Одбора за заштиту права детета и да је сарадња изузетна, посебно од када скупштина у овом сазиву, по приви пут, има такав одбор.“Тиме смо желели да покажемо да Србија и њен парламент придаје посебну пажњу и даје велики значај раду на законима који се тичу права детета. Желимо да се деца у овој земљи максимално пазе и да сва законска решења која доносимо буду у складу са међународним законима и међународним партнерима”, рекао је Стефановић.

Он је додао да је госта упознао са делокругом рада Одбора, улози у законодавној активности, али и са оним што се чини у надзирању спровођења тих закона, поготово у вези са јавним слушањима и у покретању важних тема, попут инклузивног образовања или праћења и спречавања злоупотребе деце на интернету.

„Од њих сам чуо да ће наставити да помажу скупштини и Одбору, односно деци наше земље, на цему сам им посебно захвалан. Замолио сам их да та помоћ у наредном период буде још интензивнија“, рекао је Стефановић.

Председник Извршног одбора УНИЦЕФ-а и стални представник Финске у УН Јармо Винанен је рекао да је импресиониран тиме што Србија има посебан одбор за права детета који је посвећен само заштити детета и чија је то једина сврха постојања.

„У том смислу се налазимо на истој линији, јер је то једина сврха постојања и УНИЦЕФ-а“, рекао је Винанен и указао да Одбор има два правца деловања – анализу законских пројеката и праћење имплементације закона.

„Ова двојна улога одбора, како је рекао, омогућава да се унапреде права детета. Желим да вас уверим да ће УНИЦЕФ остати јак партнер Србији у новом послу, нагласио је он.

 

Извор: Дневник

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Бодовање по успеху из основне школе најправедније

Помоћник министра просвете и председник Републичке уписне комисије Зоран Костић изјавио је јутрос да је ...