Početna » Новости » Услов 2016. за старосну пензију жена је 61 година живота
Beogradjani koriste suncan i relativno topao dan za relaksaciju na Kalemegdanu. (BETAPHOTO/NENAD PETROVIC/DS)

Услов 2016. за старосну пензију жена је 61 година живота

Сви запослени који имају услове за пензионисање по условима за 2015. треба своје захтеве филијалама Фонда ПИО да поднесу до 30. децембра да би се они решавали по правилима који важе за ову годину.

Сви захтеви поднети по истеку децембра улазе у наредну годину и на њих ће се примењивати другачији услови, односно они који су законом утврђени за 2016.Ни наредне године не мењају се услови за старосну пензију мушкараца. Они су, као и сада, 65 година живота и најмање 15 година пензијског стажа. Но, зато ће жене догодине морати да имају пола године живота више. Наиме, услов 2016. за старосну пензију жена је 61 година живота и најмање 15 пензијског стажа, што значи да ће им требати пола године више него 2015.

Услови за превремену старосну пензију догодине се мењају и за мушкарце и за жене. Тако ће мушкарци 2016. са 40 година радног стажа моћи отићи у превремену старосну пензију само сако имају 55 година и осам месеци живота. Женама ће 2016. требати 55 година живота и 37 година пензијског стажа. То је осам месеци живота и стажа више него 2015. Важно је напоменути да се преивремене старосне пензије трајно умањују 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију, с тим што износ умањења за превремену пензију максимално може износити 20,4 одсто.
Догодине се мењају и услови за породичну пензију. Тако ће удовице, да би оствариле право на породичну пензију, морати имати најмање 52 и по године живота, док ће удовцима требати 57 година и шест месеци. Промена нема када су у питању деца која испуњавају услове за породичну пензију: она безусловно припада свој деци млађој од 15 година, затим ако наставе школовање у средњој школи до 20 година, а ако се одлуче на факултетско образовање она им припада све до 26. године живота. Продужење је могуће само због болести.

Они запослени који имају бенефицирани радни стаж, а то су пре свега припадници МУП-а, МИП-а, БИА, ВБА, ВОА, Управе за извршење кривичних санкција, Пореске полиције и Војске Србије, 2016. морају имати 54 године и четири месеца живота и 22 године пензијског стажа, с тим што ефективно морају имати проведено 12 година на радним местима на којима се стаж увећава.

Остали полицијски службеници могу 2016. отићи у пензију с 57 година и четири месеца живота и 25 година пензијског стажа, од којег 15 на бенефицираном радном месту. У Војсци Србије подофицири и официри, до чина пуковника, могу отићи у пензију с 53 године живота и 40 година пензијског стажа, а пуковник с 54 године живота и 40 година пензијског стажа. Специјалци у БИА, ВБА и ВОА морају имати најмање 53 године живота и 20 година ефективно провредених на тим пословима.

Извор

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...