Početna » Новости » Вербић: Отпремнину ће добити око 1.000 запослених у просвети

Вербић: Отпремнину ће добити око 1.000 запослених у просвети

БЕОГРАД – Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да ће, према његовој „врло губој процени”, отпремнину добити око 1.000 људи запослених у просвети.

„У буџету постоје паре за отпремнине и рационализација ће бити урађена заједно са синдикатима и онако како је договорено”, рекао је Вербић за РТС.

Влада Србије недавно је усвојила Предлог измена Закона о основама система образовања и васпитања који предвиђа да се из закона брише став који прописује да наставнику, васпитачу или стручном сараднику радни однос престаје на крају школске године у којој навршава 40 година стажа осигурања или 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

„Према важећем Закону они би морали да иду у пензију чим испуне један од услова – или 65 старости или 40 година радног стажа због чега им би им била умањена пензија за 0.34 одсто док не испуне оба услова. Сада су у могућности да бирају да ли ће отићи кад испуне један или оба услова. Због тога је важно да се измени тај члан закона који се тиче просветних радника који иде у пензију”, навео је Вербић.

Министар је додао да је изменама закона предвиђено да наставници убудуће имају главну реч у избору директора, односно да за директора школе буде изабран кандидат кога подржи више од 50 одсто запослених у школи. Он је додао и да су промедбе синдиката на одредбу по којој школа може бити затворена уколико не буду испоштоване одредбе закона о штрајку, погрешно тумачење закона.

Извор: Бета

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...