Početna » Новости » Verbić smenio pomoćnicu

Verbić smenio pomoćnicu

Željka Radojičić Lukić smenjena je sa mesta v.d. pomoćnice ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, a nju će prema saznanjima Danasa naslediti Slavica Jašić, koja je trenutno zaposlena u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Iako u Ministarstvu prosvete tvrde da je Radojičić Lukić istekao šestomesečni mandat vršioca dužnosti nezvanično se može čuti da je ministar prosvete Srđan Verbić bio nezadovoljan zbog propusta u njenom radu, posebno donošenjem Pravilnika o finansiranju osnovnih škola krajem aprila, koji je izazvao buru nezadovoljstva među zaposlenima u obrazovanju. Zbog toga je Verbić odmah po objavljivanju ovog dokumenta najavio njegovu izmenu i došao na udar kritika sindikata, strukovnih udruženja nastavnika i direktora škola.

 

U Ministarstvu prosvete kažu za Danas da je rešenjem vlade od 19. marta Željka Radojičić Lukić postavljena na period od šest meseci za v. d. pomoćnice ministra u Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje. „Pošto je u međuvremenu sproveden interni konkurs za popunjavanje položaja pomoćnika ministra, vladi je 15. septembra prosleđen predlog za postavljenje na pet godina Slavice Jašić na tu funkciju, ističu u Ministarstvu.

Da se iza svega krije nešto više od ovog šturog objašnjenja može se zaključiti iz reči Radojičić Lukić, koja je na svom blogu napisala da „činovnički aparat Ministarstva i ona, kao prosvetni radnik, govore različitim jezicima, što se pokazalo kao neodrživo partnerstvo na duže staze“.

– Trudila sam se sve vreme moga mandata da radim u interesu prosvetnih radnika, ali nažalost neka rešenja izašla su iz mog sektora, iako nisam bila saglasna sa njima. Činjenica da su neka važna rešenja i odluke nastajale u „anonimno-neartikulisanoj“ kuhinji, a da sam ja bila prinuđena da ista u javnosti branim, govori o nezahvalnosti „funkcionerske“ uloge. Braniti neodbranjivo, može samo neko sa visokom motivacijom, koja je meni u ovim okolnostima, priznajem, nedostajala. Saznanje da rukovođenje sektorom, ne znači i upravljanje rešenjima i odlukama, teško mi je palo, ali je bilo značajno iskustvo sagledati i tu stranu medalje“, napisala je na svom blogu Radojičić Lukić.

U OŠ „Milan Rakić“ u Mionici, gde je Željka Radojičić Lukić bila učiteljica do dolaska na mesto pomoćnice ministra, juče nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li će ona zadržati radni odnos u toj obrazovnoj ustanovi.

 

Izvor:   Danas

Pomoćnica pobegla od Srđana Verbića

U pismu koje je uputila kolegama, ona ne krije razočaranje radom u Ministarstvu prosvete.

BEOGRAD – Željana Radojičić Lukić, pomoćnica ministra prosvete za osnovno i predškolsko obrazovanje, napustila je tu funkciju iako je pre samo pet meseci dovedena kao veliko pojačanje ministra Srđana Verbića.

U pismu koje je uputila kolegama, ona ne krije razočaranje radom u Ministarstvu prosvete, navodeći da su neka rešenja stupila na snagu bez njene saglasnosti i da nije mogla da „brani neodbranjivo“:
– Činjenica da su neka važna rešenja i odluke nastajale u „anonimno-neartikulisanoj“ kuhinji, a da sam ja bila prinuđena da ista u javnosti branim, govori o nezahvalnosti „funkcionerske“ uloge u Ministarstvu prosvete. Saznanje da rukovođenje sektorom ne znači i upravljanje rešenjima i odlukama, teško mi je palo. Nažalost, činovnički aparat ministarstva i ja, kao prosvetni radnik, govorimo različitim jezicima i to se pokazalo kao neodrživo partnerstvo na duže staze.

Nju je, kako nezvanično saznajemo, nasledila Slavica Jašić, dugogodišnja radnica u sektoru za osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete, a Željana vraća na mesto učiteljice u OŠ „Milan Rakić“ u Banji Vrujci.

Izvor: Kurir

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.