Početna » Новости » Вујовић: Прво смањивање плата и пензија од новембра

Вујовић: Прво смањивање плата и пензија од новембра

БЕОГРАД – Прво смањење плата и пензија грађани би могли да осете кроз примања за новембар, будући да је министар финансија Душан Вујовић најавио да ће примена нових мера штедње почети неколико недеља након усвајања ребаланса буџета за 2014, који ће се наћи пред посланицима средином октобра.
Дефинитиван договор Владе Србије око примене мера, које подразумевају и смањивање плата и пензија, биће обелодањен у предлогу ребаланса буџета, рекао је Вујовић.
„Наш интерни договор је да искористио ребаланс да објаснимо народу шта је потребно, а да са њим и почнемо с применом мера”, рекао је Вујовић гостујући у емисији „Став Србије” на ТВ Прва.
Према његовим речима, одређени закони морају да прате ребаланс, како би могло да се иде на смањивање плата и пензија.
„Претпостављам да ће нам бити потребно да потрошимо неколико недеља за измену тих закона. Пошто смо се одлучили за прогресивно уместо за линеарно смањење примања, већи део терета ће се усмерити на људе са већим примањима, али то са друге стране захтева сложеније измене закона, и више времена, „ рекао је Вујовић.

Он је навео да ће се ребаланс наћи у Скупштини Србије половином октобра, а већ почетком новембра кренуће се и са предлогом буџета за 2015. годину
„Циљ нам је да у ребалансу трасирамо пут за све мере у будућем периоду. Вероватно ћемо ребаланс тако припремити да он буде близу усвајању буџета за 2015. како бисмо у једној расправи разматрали суштину свих структурних мера које предлажемо и како бисмо одмах имали консензус”, навео је министар финансија.
Он је поручио да је сада неопходан шири приступ и да није тренутак за партијске поделе. Упитан колико ће смањење трајати, Вујовић је навео да, ако се буде урадило све по плану да се повећају приходи буџета, већ почетком 2016. у буџету за ту годину моћи ће да буду повећане плате у здравству и образовању.

„Што будемо успешнији у прикупљању фискалних рацуцуна, инвестиција, повећању производње, пре ћемо моћи да подигнемо примања. После годину дана ћемо то размотрити, па у буџету за 2016, ако све буде како треба, можемо и себи и свима повећати плате. Али то нећемо да радимо, ако постоји опасност да се вратимо у овакву ситуацију”, поручио је Вујовић.
Вујовић је подсетио да плате и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване. Према његовим рецима, они који имају пензију 26.000 динара могу да рачунају на смањење од 220 динара, на 30.000 динара на 1.100, а на 40.000 на смањење од 3.300 динара.
Министар је додао да би највише пензије могле да буду смањене од 12 до 15 одсто, док када је реч о платама, сматра да смањење не би требало да буде више од 10 одсто на износе од 25.000 до 100.000 динара.
Иначе, гости емисије „Став Србије” су, поред министра Душана Вујовића, били и главни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк и новинарка Политике Аница Телесковић.

Танјуг

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...