Početna » Новости » Za mesec dana poznati detalji o maloj maturi

Za mesec dana poznati detalji o maloj maturi

Za mesec dana biće poznati detalji o tome kako će izlgedati mala matura – da li će testovi biti elektronski ili će se i dalje štampati i da li će maturanati pored matematike i maternjeg jezika polagati još neki test opšteg znanja, najavio je danas ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Jovanović je na sednici Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije rekao da će do 19. oktobra biti poznati detalji kako će izlgedati završni ispit – način realizacije i obim testa.

Pomoć u tom poslu Ministarstvu prosvete ponudili su Ministarstvo unutrašnjih poslova što garantuje da propusta neće biti i Ministarstvo u čijem nadležnosti su telekomunikacije koje treba da pruži logističku pomoć ukoliko testovi budu elektronski, precizirao je Jovanović.

Podaci pokazuju, kako je objasnio, da nema nijedne škole koja nema kompjutersku učionicu, a sve osnovne i srednje škole imaju povezan internet.

Ministar je najavio da će u ovom polugodištu biti organizovan kontrolni test kao jedna vrsta evaluacije znanja, a u narednom polugodištu će biti dva takva testa tako da sve što bude u završnom ispitu neće biti novina.

Takođe, na ceo slučaj oko male mature nije stavljena tačka završenom istragom MUP-a i utvrđivanjem odgovornih za krađu testova, već je Ministarstvo pod nadzor stavilo 25 škola izvan Beograda gde postoji sumnja da su posredno ili neposredno bili umešani.

Poslanik SDPS Neven Cvetićanin predložio je da se razmisli i o uvođenju polaganja stranog jezika u okviru male mature, jer je danas da bi se konkurisalo na tržištu rada potrebno znanje stranog jezika.

Ukazujući da su rezultati na završnom ispitu svake godne sve lošiji, poslanik kluba LDP Miljenko Dereta izrazio je bojazan da bi ti rezultati, uvođenjem nekog trećeg predmeta na maloj maturi, ukoliko se ne bude radilo na pripremi nastavnika i učenika, mogli biti još lošiji.

Ministar je objasnio da se treći kombinovani test priprema već dve godine, da su nastavnici obučeni za to, ali da će se sagledati svi detalji i da će stav izneti nakon 19. oktobra.

Na sednici je bilo reči i o zahtevima studenata, a ministar je rekao da će to ministarstvo prihvatiti predloge koje zajedno donesu studenti i Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) i naveo da je došlo do nesporazuma kada je reč o aprilskom roku, jer taj rok mora da postoji posebno za jednosemestralne predmete.

Izvor: Radio 021

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.