Početna » Новости » Збринуће се технолошки вишкови у просвети

Збринуће се технолошки вишкови у просвети

Још увек нема прецизних података о броју технолошких вишкова у просвети, а према грубим проценама у Србији их је око 6.000, а у Београду 3.000, изјавио је министар просвете и науке Младен Шарчевић, истакавши да ће покушати све те људе да збрине.

Шарчевић је у интервјуу дневном листу „Данас” казао да синдикати имају лоша искуства са појединим директорима који су, како је рекао, прикривали слободна радна места и нису хтели да преузму технолошке вишкове.

„У току ове недеље дорадићемо упутство које ћемо проследити директорима школа, а све појединачне проблеме решаваћемо ад хок”, рекао је он.

Указујући да је обећао јавност у раду, Шарчевић је навео да синдикати имају право да знају колико је у школи вишкова, колико слободних радних места, а тамо где примете да се манипулише дужни су то да пријаве, а он ће предузети мере из своје надлежности.

Одговарајући на питање о повлачењу стручног упуства о формирању одељења, јер синдикати тврде да би његова примена изазвала хаос по школама, те да би постојећа одељења морала да се расформирају и формирају нова и да би се повећао број вишкова, он је казао да је реч о два документа. Један, како је истакао, говори о томе како да се формула примени на први и пети разред, а друго је послато касније и односи се на одељења од другог до четвртог и од шестог до осмог разреда.

Сагледали смо ефекте примене овог другог упуства и уочили да то не значајно утицало на уштеде, али би с друге стране имали лоше педагошке ефекте, додао је он.

Како је објаснио, због тога ће се гледати да се то упуство не примењује, јер би у супротном створило нову армију технолошких вишкова.

„Видећемо да ли ће се оно примењивати идуће школске године сукцесивно у другом и шестом разреду или ћемо можда смислити нешто ново”, рекао је Шарчвић.

Навео је и да је преузео касу Министарства просвете са извесним минусом, што, каже, није кривица претходног министра, али је истакао да рационализација није урађена.

Извор:  „Дневник“

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...