Početna » Новости » Dopis članovima SPRV

Dopis članovima SPRV

Dopis članovima SPRV u osnovnim organizacijama koje su pristupile Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS)

Uvažene koleginice i kolege,

Obavešteni smo da je vaša osnovna organizacija napustila SPRV i da se priključila Uniji. Nije nam namera da ometamo sindikalne slobode članova za koje smo se oduvek borili. Smatramo da je pravo pojedinca da bira način sindikalne deletnosti neprikosnoveno i u tom smislu želeli bi da vam uputimo ovaj dopis.

SPRV je na prethodnim sednicama svoje Skupštine i u demokratskoj proceduri odlučio da se vrati izvornim principima koje je naše rukovodstvo zanemarilo i svoju samostalnost prepustilo ljudima koji nisu uživali poverenje većine članova SPRV-a. To se potvrdilo i na sednicama Skupština SPRV-a koje su organizovane u septembru i decembru. Unija je pokušala da naš Sindikat ugasi kao samostalni pravni subjekt i da ga razbije na mnoštvo osnovnih i opštinskih organizacija. Time su iznevereni principi po kojima smo osnovali Uniju, jer Uniju SPRS smo stvorili zajedno sa Forumom beogradskih osnovnih škola (FBOŠ) i Forumom beogradskih gimnazija (FBG). Tako su osnivači Unije ostali najpre razočarani nekorektnim postupcima Unije, a potom i iznenađeni ishitrenim potezima kao što je blokada našeg računa i organizacija naše Skupštine. Polazeći od odredaba Statuta SPRV-a, odlučili smo da odbranimo naš Sindikat i sprečimo razbijanje SPRV-a. Uviđajući nameru Unije da nas utopi u svoj „nad sindikat“ i usisa nas kao bezobličnu masu, odlučili smo da se vratimo izvornim principima na kojima smo Uniju i stvorili. Zato smo na legalan i legitiman način putem Skupštine SPRV-a doneli sledeće odluke:

Zbog nedopustivog mešanja u unutrašnje stvari SPRV-a, Skupština SPRV je odlučila većinom glasova da članstvo SPRV-a istupa iz Unije SPRS u skladu sa našim Statutom.

U nameri da se vratimo izvornim principima sindikalnog udruživanja, Skupština SPRV je donela odluku o potpisivanju Deklaracije o saradnji sindikata.

Potpisivanjem neophodne Deklaracije, stiču se uslovi za ostvarivanje reprezentativnosti i zajedničkog nastupa pred nadležnim državnim organima.

SPRV je 10.03.2012. godine potpisao Deklaraciju o saradnji sindikata sa FBOŠ i FBG.

Na osnovu donetih odluka ostavljamo vam mogućnost da odaberete sopstveni sindikalni put.

Zato vas podsećamo na odredbe našeg Statuta o vašim pravima i obavezama koji iz njega proizilaze.

Na osnovu čl.11. našeg Statuta, ukoliko samo 5 članova SPRV-a želi da zadrži svoje članstvo, ostaje i osnovna organizacija, koju nema niko pravo da ugasi.

Na osnovu čl.13. našeg Statuta, svaki član koji želi da napusti Sindikat, dužan je da pismeno izvesti Sindikatat najmanje 30 dana pre prestanka članstva. Ukoliko član SPRV ne dostavi Sindikatu pismenu izjavu o istupanju iz SPRV smatraće se da nije istupio iz SPRV i u obavezi je da i dalje plaća članarinu SPRV.

Ne želeći da utičemo na vaše odluke, ostavljamo vas da sami odlučite o daljem sindikalnom organizovanju uz preporuku, da ne dozvolite da vas bez vašeg znanja i vaše volje iko prevodi u drugi Sindikat!

U nadi da ćete ostati naši članovi i samostalno o sebi odlučivati, srdačno vas pozdravljamo!

 

Redakcija sajta SPRV

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.