Početna » O nama

O nama

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine

Najstariji nezavisni sindikat prosvetnih radnika u Srbiji, osnovan 1988, registrovan 1991. Okuplja šest i po hiljada članova u 150 škola u Vojvodini – većinski je sindikat u Vojvodini. Jedan je od osnivača Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (1999). Funkcioniše na najš¡iroj demokratskoj osnovi preko opštinskih odbora u Vojvodini koji su povezani u mrežu. Sedište sindikata je u Novom Sadu, Trg slobode 3.

Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine je pravni naslednik prvog registrovanog nezavisnog sindikata u Srbiji nastalog iz Koordinacionog odbora osnovnih i srednjih škola Novog Sada, 1988.g.

SPRV je bio inicijator najvećeg štrajka u istoriji prosvete Srbije 1997. Od tog događaja SPRV predstavlja nezaobilazan činilac u vojvođanskom školstvu i njegov učinak se uočava na celoj teritoriji Srbije.

U odnosima sa drugim sindiktima SPRV je zastupao nezavisnu sindikalnu organizaciju, regionalno zasnovanu, koja prihvata svaku saradnju i Uniju prosvetnih sindikata u Srbiji pod uslovom da se zadrži pojedinačni identitet Sindikata, zastupaju autentični profesionalni i ekonomski interesi zaposlenih, ne neguje liderstvo i ne proizvodi činovnike spremne da svoje lične interese i karijeru stave ispred interesa svojih članova.

SPRV već godinama ističe borbu kao svoju obavezu prema mladim ljudima, naročito sada i naročito prema onima koji hoće ovde da ostanu i da žive od svoje pameti i sposobnosti. Oni od svojih nastavnika ne smeju da naslede osećaj nemoći, apatiju i beznađe – osnova je profesionalnog i etičkog kodeksa u Sindikatu.