Početna » Новости » Mogući protesti krajem novembra 2018. godine. Oglasila se tri sindikata!

Mogući protesti krajem novembra 2018. godine. Oglasila se tri sindikata!

Sindikati obrazovanja tek će razmatrati dalje poteze nakon vesti da im umesto obećanih 14,6 odsto, sleduje povišica plata od devet procenata.

Protest prosvetara krajem novembra?

Sindikati obrazovanja tek će razmatrati dalje poteze nakon vesti da im umesto obećanih 14,6 odsto, sleduje povišica plata od devet procenata

Nakon odluke Vlade Srbije da se uvođenje platnih razreda odlaže za 2020. godinu i najave da će zaposleni u obrazovanju dobiti povećanje plata za devet, umesto obećanih 14,67 odsto, sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja razmatraju dalje korake.

Nekih sindikalnih aktivnosti će sigurno biti, poručuju iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije, ali će konkretni potezi biti poznati nakon što se o tome izjasni članstvo i rukovodeći organi sindikata.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, razmatra se predlog da krajem novembra bude održan protest, a u ovom trenutku je malo verovatan scenario da bi štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenim časovima na 30 minuta mogao da bude ponovo aktiviran.

Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović napominjući da će o daljim potezima danas raspravljati Izvršni odbor tog sindikata, a sledeće nedelje i Glavni odbor.

– Prosvetni radnici su razočarani, besni i osećaju se prevareno jer po ko zna koji put Vlada nije ispoštovala dogovor – kaže Živanović, koji odlaganje primene platnih razreda ocenjuje kao neozbiljan i potez bez presedana u socijalnom dijalogu.

Na pitanje kojim procentom povećanja plata bi bio zadovoljan, Živanović odgovara da je nezgodno unapred o tome govoriti, ali napominje da će sindikat na čijem je čelu predložiti da se u kolektivnom ugovoru definiše način i dinamika isplate toplog obroka i regresa, koji su socijalna kategorija i ne treba da budu element zarade.

Sindikat obrazovanja Srbije je već tražio sastanke sa ministrima finansija i prosvete, a Predsedništvo tog sindikata zakazano je za sredu, potvrdila je za Danas Valentina Ilić, predsednica SOS. Ona je ocenila kao „presedan“ predlog u nacrtu budžeta za iduću godinu da zaposleni u predškolstvu ne budu obuhvaćeni povećanjem plata za devet odsto, kao i ostali sektori obrazovanja. Prema tom predlogu, zaposlenima u predškolskim ustanovama bi sledovala povišica od sedam odsto.

Jedini digli glas

Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, odbacuje odgovornost sindikalnih lidera za epilog kojim se platni razredi odlažu. Dodaje da je odluku o odlaganju primene platnih razreda donela Vlada, a da sindikate nije ni pitala.

– Uložili smo maksimalan trud i vreme da se izborimo za što bolju poziciju obrazovanja u predlogu platnih grupa i razreda. Mi smo jedina delatnost čiji se glas čuo, a da toga nije bilo, ostali bismo u platnim grupama i razredima koji su bili planirani prvobitnom matricom. Oni su planirali da postojeće koeficijente samo preslikaju u platne grupe i razrede, ali im to nije uspelo jer smo se pobunili. Ne možete uvoditi platne razrede bez para – poručuje Brajković, napominjući da će sindikati nastaviti da rade na predlogu platnih grupa i razreda i da neće čekati decembar 2019. godine.

Izvor: „Danas“

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.