Početna » Novosti » Ne stišava se bura oko novog Pravilnika o finansiranju osnovnih škola

Ne stišava se bura oko novog Pravilnika o finansiranju osnovnih škola

Bibliotekari u osmoletkama diskriminisani

Novi Pravilnik o finansiranju osnovnih škola omalovažava rad školskih bibliotekara i stavlja ih u neravnopravan položaj, tvrde članovi udruženja Školski bibliotekari Srbije. Oni su u pismu ministru prosvete Srđanu Verbiću zatražili da se kriterijumi za radno mesto bibliotekara izjednače u osnovnim i srednjim školama, odnosno da škole od 16 do 24 odeljenja imaju jednog zaposlenog na tom radnom mestu.

Podsetimo, prema najnovijoj verziji Pravilnika o finansiranju osnovnih škola, predviđeno je da škola do 24 odeljenja ima 0,5, a škola od 25 do 64 odeljenja – „celog“ bibliotekara. Školski bibliotekari ukazuju da je 16 odeljenja donja granica za angažovanje pedagoga ili psihologa, sekretara i šefa računovodstva i traže da ta pravila važe i za njih.

– Sve ovo ukazuje da je profesija bibliotekara u osnovnoj školi potpuno zapostavljena, a zaposleni diskriminisani i u odnosu na druge stručne saradnike i kolege u srednjim školama Smanjenje broja bibliotekara znači da se deo obrazovno-vaspitnog rada neće odvijati u skladu sa zahtevima savremenog školstva. To će posebno pogubno biti u malim školama, gde će školska biblioteka raditi dva i po dana ili jedan dan u nedelji ako škola ima izdvojena odeljenja – ukazuju Školski bibliotekari Srbije.
Oni su nezadovoljni objašnjenjem pomoćnice ministra Željke Radojičić Lukić da je razlika između osnovne i srednje škole napravljena jer je teže raditi u srednjim školama i ukazuju da bibliotekari rade isti posao. Članovi pomenutog udruženja ističu da je profesija školskog bibliotekara godinama bila zanemarivana, te se dešavalo da direktori ukidaju to radno mesto, a da Ministarstvo prosvete ne reaguje.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

Sa protesta SRPS, SOS i GSPRS „Nezavisnost“ održanog 12. 03. 2022. godine

Poštovane kolege, klikom na sliku ispod, pročitajte tekst o PROTESTU: „NI PRAVDE – NI PARA“ ...