Početna » Новости » Odložen štrajk u školama 2. septembra

Odložen štrajk u školama 2. septembra

Beograd – Nova školska godina počeće na vreme, jer je Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) odustao od najavljenog generalnog štrajka, koji je bio zakazan za 2. septembar, saznaje Danas. Smena ministara prosvete i finansija Žarka Obradovića i Mlađana Dinkića praktično je primorala ovaj sindikat da odustane od protesta, jer u ovom trenutku nemaju s kim da pregovaraju o korekciji koeficijenata u obrazovanju, što je bio osnovni štrajkački zahtev.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kaže za Danas da će taj sindikat „verovatno doneti odluku o odlaganju štrajka, jer nemaju načina da ga sprovedu“, te da će sačekati formiranje nove vlade i odrediti novi termin za protest, ako ne uspeju da se dogovore sa Obradovićevim i Dinkićevim naslednicima. Čak i ako nova vlada bude formirana do 26. avgusta, to neće uticati na eventualni obrt, jer štrajk mora biti najavljen 15 dana ranije.

Podsetimo, SRPS je još krajem maja doneo odluku da stupi u sedmodnevnu potpunu obustavu rada od 2. septembra, ukoliko vlada ne pristane na izmenu koeficijenata za obračun i isplatu plata zaposlenima u obrazovanju. Taj sindikat traži da odnos između najniže i najviše zarade u prosveti bude jedan prema tri, dok je sada jedan prema dva.

– Naš predlog je da se koeficijenti koriguju u tri godine, i to tako što bi u 2013. koeficijenti bili povećani za devet odsto, 2014. za isti procenat i 2015. za 9,5 odsto. Najnižu platu bi imale spremačice, oko 21.000 dinara, koliko sada iznosi minimalac u Srbiji, a ostalim kategorijama zaposlenih zarada bi se postepeno usklađivala, kako bismo došli do toga da odnos između najniže i najviše plate bude jedan prema tri – kaže Brajković.

Sindikati upozoravaju da je postojeći odnos neodrživ i da je to dovelo do nelogičnosti da zaposleni sa četvrtim stepenom stručne spreme takođe primaju minimalac. Brajković ukazuje da je prosečna zarada u obrazovanju (40.000 dinara) u ovom trenutku ispod republičkog proseka (44.000), iako po kvalifikacionoj strukturi 80 odsto zaposlenih u prosveti ima višu ili visoku stručnu spremu. U prilog tome da su prosvetari u lošijem položaju od ostalih korisnika budžeta, govori i podatak da je svima njima plata povećana pre zamrzavanja. Brajković dodaje da su prosvetari 2006. godine imali 30 odsto veću platu od proseka u državi.

Na pitanje da li će izlazak iz vlade dosadašnjeg ministra finansija uticati na pregovore, jer su sindikati sa Mlađanom Dinkićem imali korektne odnose, Brajković potvrđuje da su sa njim uspevali da se dogovore.

– Dinkić nam je rekao da sada nema para, ali je obećao da će korekcija koeficijenata početi od 2014. godine. Na jednom od ranijih sastanaka nas je pitao zašto smo dozvolili da nam plate toliko padnu. Rekli smo mu da smo mnogo puta tražili promenu koeficijenata i da je to bilo predviđeno od 2012. u sporazumu koji su sindikati potpisali sa vladom posle velikog štrajka 2011. godine. Međutim, to nije ispoštovano – kaže Brajković.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sutra će održati sastanak Predsedništva, na kome se ne očekuje donošenje preporuke o eventualnom štrajku početkom nove školske godine. Jasna Janković iz Unije kaže za Danas da će Predsedništvo analizirati postojeću situaciju u obrazovanju, koja, po njenim rečima, svakako nije dobra, ali da se u ovom trenutku ne razmišlja o novom protestu. Podsetimo, Unija je tokom maja i juna održala niz protesta zbog tehnoloških viškova u prosveti, koje su podržali i članovi Sindikata obrazovanja Srbije. Jankovićeva naglašava da odluku o štrajku može da donese samo Glavni odbor Unije, koji će se sastati 24. avgusta, ali dodaje da trenutno „sindikati nemaju s kim da pregovaraju“.

Pripreme za štrajk na jesen još pre letnjeg raspusta počeo je i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, ali juče nismo uspeli da saznamo da li će i oni odustati od protesta. Izmena koeficijenata je ključni zahtev i tog sindikata.

Jedan sastanak

Nakon što su sindikati najavili štrajk u školama, formirana je komisija koja je trebalo da predloži izmene koeficijenata u obrazovanju. U njoj su bili predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika, ministarstava prosvete i finansija. Komisija je održala samo jedan sastanak, nakon čega su bez ministarskog mesta ostali Žarko Obradović i Mlađan Dinkić.

Tehnološki viškovi

Sindikati prosvetnih radnika još nemaju podatke o broju zaposlenih koji će od jeseni biti proglašeni tehnološkim viškom. Taj spisak bi trebalo da bude poznat posle 15. avgusta. Prošle godine oko 30.000 zaposlenih nije imalo pun fond časova, a od jeseni bi situacija mogla biti drastičnija, jer je čak 7.000 manje đaka u generaciji koja je upisala srednju školu. Dodatni problem nastao je nakon afere sa „provaljenim“ testovima i upisa u srednje škole samo na osnovu bodova iz osnovne, jer su srednje stručne škole ostale poluprazne, dok su u popularnim školama đaci upisivani preko predviđene kvote.

Izvor: list Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...