Početna » Новости » Održan PROTEST: PRAVDA ISPRED PARA“

Održan PROTEST: PRAVDA ISPRED PARA“

OVO JE DEO VIDEO SNIMKA GOVORA NA PROTESTU PREDSEDNIKA SPRV MILANA TRBOVIĆA

Poštovane kolege, danas sam imao čast i zadovoljstvo da ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prvi govorim na protestnom skupu: Pravda ispred novca“, ne samo ispred SRPS-a, nego ispred svih reprezentativnih sindikata prosvete i tako otvorim ovaj veličanstven skup ujedinjenih sindikata protiv svekolike nepravde, koju su prosvetnim radnicima učinili nazovi odgovorni iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predlogom matrice prosvetnih grupa i razreda za prosvetne radnike. Moj govor je kolega zvučno snimio na mobilnom telefonu i ja vam ga sada ovde dajem u pisanom obliku, a deo atmosfere i mog govora možete videti na linku ispod teksta. Ovako sam govorio na protestu:“
Poštovane kolege, velika za mene čast da otvorim ovaj veliki protestni skup pod nazivom: „PRAVDA ISPRED PARA“ . Pozdravljam vas , ne samo u ime SRPS-a već u ime svih prosvetnih sindikata u ovom protestu, jer danas svi mi pripadamo jednom SINDIKATU, ujedinjeni u borbi za PRAVDU, protiv diskriminacije naše profesije i nas samih!
Kako je prosveta po svom kadru najobrazovanija javna služba i profesija ovde je ugroženo osnovno, elementarno dostojanstvo čoveka. Mi nemamo pravo da ćutimo. Ovde smo da javno pozovemo g. ministra Mladena Šarčevića da zajedno sa nama spašava obraz i svoj i prosvete i da ne dozvoli ovu sramotu, koju nam čine iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), koji nas ovako vrednuju i kažu da jedino mi, koji smo nosioci delatnosti ne možemo biti u 9. platnoj grupi.Mi treba da budemo u 8. sa skoro nikakvom povećanjem plata a neke kolega čak i u7. Platnoj grupi (PG).
MDULS nam objašnjava kako to oni određuju platne grupe i razrede i kako određuju koeficijente. Oni kažu da su tri osnovna parametra bitna: složenost posla, odgovarnost radnog mesta i obrazovane onog ko vrši posao. Zar mi nismo dovoljno obrazovani i zar naše obrazovanje nije bitno, a prosveta je služba koja ima više od 70% svih struka. najobrazovanija je služba u ovoj državi. Za njih naš posao nije dovoljno odgovoran i složen a jadni ne bili, ne znaju koliko je bitno vaspitavati i obrazovati mlade ljude, koji koliko sutra moraju biti osnovna snaga ove države, da je dignu iz pepela, da je učine jačom, da nam narod ne odlazi iz ove zemlje. Svugde u svetu je mladost i pamet resor broj jedan, samo ovde za to ne znaju. Znaju za veštačke licence, veštačke diplome, ali za pamet i obrazovanje ih nije briga!!!
Oni su obezvredili i obrazovanje i znanje i zvanje i zbog toga nimalo nemaju stida! Zbog njihovih zakona nama iz Srbije svakog dana migrira pamet i mladost i da je kojim slučajem Srbija u evropskoj Uniji i da mladim ljudima nije potrebna viza, Srbija bi davno postala najveći gerontološki centar u Evropi! I šta će u Srbiji ostati od kadrova kad odu najbolji, a već uveliko odlaze…Odlazi nam elita naroda, a elitu čine najbolji u svojoj struci: najbolji majstori, profesori, inženjeri, lekari… a kad narod izgubi svoju elitu onda nestaje i sam narod! Ćute najvažnije duhovne institucije ove zemlje, neka im je na sramotu, jedino su profesori progovorili i oni su poslednji bedem odbrane elite naše države, koja neka nam je na čast!
Kakvu poruku oni šalju našim đacima i njihovim roditeljima,? Naši đaci, koji kraj kraj nas i fizički i mentalno stasavaju, odlično vide koliko su njihovi profesori obezvređeni i koliko je njihovo znanje i obrazovanje obesmisleno i još u srednjoj školi ozbiljno razmišljaju da već posle završetka srednjoškolskog obrazovanja ili studija, napuste Srbiju i odu da rade u drugoj državi, gde će dostojanstveno moći da žive od svog rada i znanja. I koju poruku šaljete njihovim roditeljima, njihovim majkama i očevima? Upravo onu, koju jedno majka može izgovoriti svome sinu, koji odlazi u inostranstvo, da tamo nastavi život i osnuje porodicu, jer tako obrazovan i mlad, ovde u Srbiji nema budućnosti! A ta poruka glasi:“ Idi sine, kad već moraš, svaku sreću ti želim, bolje da te majka želi, nego da te žali!!!“
Što se nas kolege tiče, mi više nemamo pravo da zabijamo glavu u pesak, da ćutimo i trpimo omalovažavanje naše profesije, našeg obrazovanja i nas samih, jer ako to učinimo, aktivni smo učesnici sramote, izgubili smo dostojanstvo i nemamo pravo da uđemo u učionice i stanemo pred naše đake! I zato, probudite se kolege, dok je još vreme, da ZAJEDNO odbranimo dostojanstvo naše profesije i nas samih, imajmo samopoštovanja, jer ako mi ne poštujemo sami sebe, svoj rad i svoje obrazovanje niko nas poštovati neće! U ovom trenutku nemamo nikog drugog sem nas samih i u ovoj našoj nevolji i svekolikoj nepravdi koju nam čine mi nemamo većih prijatelja sem jedni druge!
Na poslednjem sastanku reprezentativnih sindikata i Ministra PNTR g. Mladena Šarčevića, dobili smo verbalnu podršku za naše argumente da se po obrazovanju, odgovornosti i složenosti posla koju obavljamo, svi sa VII stepenom stručne spreme moraju naći u 9. platnoj gupi. To i jeste naš jedini zahtev. Nadam se da će ministar prosvete na sastanku Vlade RS uspeti da nas dosledno i argumentovano zastupa, i da će Vlada RS na naš zahtev reagovati pozitivno, jer mi se ne borimo samo za prosvetu i njen pravedni društveni status već se borimo i za bolju budućnost naše države!
Nadam se da će prevladati razum i da će naš pravedni zahtev biti pozitivno rešen od strane odgovornih u Vladi RS, jer mi ne molimo, samo tražimo poštovanje i realnu poziciju naše profesije u društvu, koja nam prema PRAVDI i pripada, a PRAVDA je za nas iznad svakih para!
Ukoliko Vlada RS ignoriše naš zahtev nastavimo sa protestima i sindikalnom borbom do konačne pobede, da se borimo za PRAVDU svi zajedno, jer ko se svim srcem za PRAVDU bori ne može da izgubi! Sudbina prosvete i sudbina mladosti Srbije su neraskidivo povezane! Kakva je sudbina prosvete, takva će biti sudbina i mladih ljudi u Srbiji! I zato kažem: ŽIVELA mladost i prosveta Srbije! Živela Srbija!

Predsednik SPRV,

Milan Trbović,prof.

O Milan Trbović

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...