Početna » Новости » Opet se odlažu promene u obrazovanju

Opet se odlažu promene u obrazovanju

Ni posle više od godinu i po dana, Ministarstvo prosvete nije usvojilo akcione planove za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja Srbije, a nedavno je te dokumente uputilo na razmatranje Nacionalnom prosvetnom savetu i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ovaj korak će po svemu sudeći dovesti do novog odlaganja promena u obrazovanju, jer nakon izjašnjavanja saveta ponovo sledi dorađivanje u Ministarstvu, pre nego što akcione planove usvoji Vladа.

Ivan Ivić, jedan od autora Strategije razvoja obrazovanja, kaže za Danas da je Ministarstvo povuklo pogrešan potez jer akcioni planovi nisu izdvojeni dokument već je reč o predlogu mera koje „konkretizuju i operacionalizuju ono što je u strategiji zapisano, to jest ko, šta i sa kojim sredstvima radi“.

Svako ko je detaljno upoznat sa onim što piše u Strategiji obrazovanja je dobrodošao da kaže svoje mišljenje, ali se o akcionim planovima ne može diskutovati kao o zasebnom dokumentu, a da se pritom ne zna šta strategija predviđa. Očekujem nerazumevanja i sabotaže, posebno kada o tome bude raspravljao Nacionalni savet za visoko obrazovanje – kaže Ivić.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović potvrdila je za Danas da će akcioni planovi biti na dnevnom redu sutrašnje sednice tog tela.

NPS će razmatrati akcione planove jer je Ministarstvo prosvete zvanično tražilo naše mišljenje pre skoro mesec dana. Verujem da je razlog za to otvaranje poglavlja o obrazovanju u okviru pregovora sa EU početkom aprila – kaže Radunovićeva.

Država je već prilikom usvajanja budžeta za 2014. poslala poruku da konkretne promene u obrazovnom sistemu neće biti skoro vidljive, jer nije predvidela sredstva za realizaciju onoga što je napisano u strategiji. Da je resorno ministarstvo bilo ažurnije i usvojilo akcione planove sada bi se mogao menjati bar zakonodavni okvir jer to ne zahteva finansijska sredstva, ali je i ova prilika propuštena. Ivan Ivić podseća da su akcioni planovi rađeni za četvorogodišnji period od 2013. do 2016, što znači da će njihova realizacija u startu kasniti. Na pitanje šta očekuje od novog ministra, Ivić kaže da bi on trebalo blagovremeno da počne da planira stavke u budžetu za iduću godinu za realizaciju akcionih planova. On podseća da je Strategiju obrazovanja usvojila Vlada Srbije, u kojoj su SNS i SPS, kao i da je dobila podršku Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije.

Bilo bi dobro da novi ministar prosvete ne izmišlja ništa novo već da poradi na usvajanju akcionih planova i njihovoj realizaciji. Kontinuitet procesa reformi u obrazovanju je vrlo važan, a radikalne promene koje je donosio svaki novi ministar su nas skupo koštale – smatra Desanka Radunović.

Troma i neefikasna administracija

– Strategija obrazovanja Srbije je pravljena sa namerom da bude realna i ostvariva, ali sve što se u međuvremenu dešavalo pokazuje da je najveći problem u neefikasnoj državnoj upravi. Mi smo u akcionim planovima predvideli moguća ograničenja u realizaciji akcija, a to je u najvećem broju slučajeva upravo troma i neefikasna državna administracija – izjavio je Ivan Ivić.

Izvor: Danas

Beograd – Ni posle više od godinu i po dana, Ministarstvo prosvete nije usvojilo akcione planove za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja Srbije, a nedavno je te dokumente uputilo na razmatranje Nacionalnom prosvetnom savetu i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ovaj korak će po svemu sudeći dovesti do novog odlaganja promena u obrazovanju, jer nakon izjašnjavanja saveta ponovo sledi dorađivanje u Ministarstvu, pre nego što akcione planove usvoji vlad – See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/opet_se_odlazu_promene_u_obrazovanju.55.html?news_id=278895#sthash.aBmAImqq.dpuf

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.