Početna » Новости » Pregovori u Ministarstvu finansija

Pregovori u Ministarstvu finansija

У уторак, 19. новембра је у Београду у  Министарству финансија, одржан је састанак представника четири репрезентативна синдиката образовања са министром финансија Лазаром Крстићем.

Састанку су присуствовали и државни секретари у том Министарству Љубиша Милосављевић и Никола Ћорсовић и Славица Манојловић, начелница сектора за буџет. Састанку ни овога пута није присуствовао Министар просвете, науке и технолошког развојаТомислав Јовановић , који очигледно нема времена да се бави својим послом,  те су уместо њега Министарство просвете, науке и технолошког развоја на том састанку представљали помоћник министра за средње образовање и инспекцијски надзор др Зоран Костић, помоћник министра просвете задужен за финансије Зоран Тубић, генерална секретарка Министарства просвете Жељка Кнежевић и њихове сараднице из нормативног одељења Министарства просвете.

Представници СрпС-а на састанку су били Хаџи Здравко М. Ковач, члан Председништва СрпС-а и Слободан Брајковић председник РО СрпС-а. Представници репрезентаивних синдиката су изнели да је материјална ситуација у образовању веома лоша и изнели предлоге за  превазилажење те ситуације. Представник СрпС-а Хаџи Здравко М.  Ковач је упозорио на нарушен некад јединствен систем плата у јавном сектору и на чињеницу да је утврђивање плата кроз Уредбу о коефицијентима и Закључак о цени рада доведено до апсурда, као и на проблем отпремина за војвођанске просветне пензионере, који су у пензију отишли крајем прошле и у току ове године и који нису добили оно што су морали добити најкасније 30 дана по одласку у пензију.

Министру Крстћу је саопштено да је фонд за плате запослених у јавним службама умањен од 2008. године и да су највећу цену платили управо просветни радници,  те да је сада на реду умањење  дела за пензије и фонда плата других јавних служби, као и усклађивање плата у просвети са платама у другим јавним службама.

„Основни захтев свих синдиката“ је да се плате у образовању доведу на некадашњи ниво од 1:3 у ОШ, СШ, ПУ и ученичком и студентском стандарду, односно на 1:5 у високом образовању“. Разговарало се и о исплати јубиларних награда и бонуса(божићне, односно светосавске награде), као и додатака на плату (одељенско старешинство,минули рад, стечена звања, …). Министар Крстић је изјавио да су  отпремнине за 2013. годину планиране у буџету за 2014. годину и да ће тада бити и исплаћене. Он је обећао увођење платних разреда за сав јавни сектор и то до 1. јула 2014. године, што би, према њему, решило питање плата у јавном сектору. Све то пратиће и измене Закона о буџетском систему и закона о платама запослених у деловима јавног сектора (државној и локалној самоуправи) и одвајање политике плата у јавним службама од политке пензија, а затим би се ребалансом прешло на нов начин финансирања сектора у ком се данас налази чак 580.000 запослених.

Састанак је завршен  договором  да се о реченом на овом састанку направи  Протокол, који ће усагласити Министарство финансија и Министарство просвете,  науке и технолошког развоја а потом такав Протокол понудити репрезентативним просветним синдикатима на потписивање.

Канцеларија СПРВ

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...