Početna » Новости » Преговори Владе и синдиката

Преговори Владе и синдиката

22/11/2012 18:32 | Београд Извор: Данас

Без договора Владе и синдиката просвете

Београд – „Ми тражимо повећање плата, они тврде да немају паре и то је зачарани круг из кога не видимо излаз.“ Овако је Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, описао за Данас јучерашњи састанак синдиката просветних радника и представника Владе Србије, који је завршен без потписивања понуђеног протокола о платама за идућу годину. Синдикати имају рок да доставе своје предлоге до четвртка, а у наредни петак би требало да буде одржан нови састанак.

– Корекција коефицијената и то већ у овој години наш је једини захтев и ако тога не буде, ја ништа нећу потписати. Они су од нас тражили да потпишемо нешто што пише у Закону о буџету. Са априлом 2013. нам нуде повећање од четири одсто, а пројекције су да ће инфлација до јуна бити 14 одсто – каже Брајковић.

У предлогу протокола који је понуђен синдикатима просветара, у 2013. су планирана два повећања зарада и то два одсто у априлу, док ће октобарска повишица бити „у складу са фискалним правилом дефинисаним у Закону о буџету“. Иако протокол предвиђа корекцију коефицијената у року од три године, почев од 2013, Брајковић истиче да не верује таквим обећањима. Он подсећа да је у споразуму након прошлогодишњег штрајка просветара било предвиђено да се преговори о корекцији коефицијената заврше до краја 2011, али да влада то није испунила.

У одговору на понуду Владе Србије ГСПРС „Независност“ такође подсећа на ово обећање, напомињући да влада сада тражи „даље одлагање кориговања коефицијената, чији почетак је неизвестан, а крај се и не назире“.

И Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије, каже за Данас да је предлог протокола неприхватљив.

– Суштински проблем је то што влада нема намеру да одустане од везивања раста плата у јавном сектору за раст пензија. Ово је политичко питање и може га решити само влада. Поготово што се очекује даљи пад просечних пензија и плата, чији раст у наредним годинама неће бити већи од један до два одсто годишње, што ће бити знатно испод инфлације. Тим средствима се никада не може вратити однос највише и најниже зараде на ранијих три према један. Предлог владе да се о томе разговара током 2013. године, са евентуалном применом у 2014, 2015. и 2016. години, само је покушај куповине времена за наивне који ће можда потписати овакав протокол – сматра Матијевић.

Предшколци задовољни

Представници синдиката предшколских установа потписали су јуче протокол који предвиђа да Влада до краја ове године усвоји уредбу, којом ће се обезбедити да сви запослени у предшколским установама Србије са истом стручном спремом имају исту плату.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...