Početna » Новости » Просветари не могу да буду изузети од смањења плата

Просветари не могу да буду изузети од смањења плата

Министар просвете и представници синдиката просветних радника се јако добро разумеју, али нема новца да се реши проблем.
Просвета не може да буде изузетна од смањења плата за 10 одсто и у томе Влада Србије не може да одступи ни за корак. Сходно томе, решења које би у овом тренутку прекинуло штрајк просветних радника немамо, додао је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић. Обраћајући се новинарима после данашњег састанка са представницима четири репрезентативна синдиката просветних радника, којем је присуствовао и министар финансија Душан Вујовић, Вербић је истакао да се нада да штрајк неће потрајати до краја првог полугодишта, као и да је он бесмислен јер не доноси корист никоме.

Непосредни први задатак нам је да радимо озбиљно на колективном уговору и да он буде само први корак у решавању проблема просвете који је битно другачији од многих других ресора јер оно што што би било нормално да се каже за неке друге ресоре ако вам се не свиђа у државном сектору, а ви идите у приватни, то је оно што ја лично никада нећу рећи за просвету јер се плашим да би то могло и да се деси. А ако би просветним радницима рекли да иду у приватни сектор онда би отишли само најбољи – рекао је Вербић.

Он је додао да је атмосфера на састанку са представницима синдиката била конструктивна, да се две стране јако добро разумеју, али недостаје новца да се реши проблем. Платни разреди, такође један од захтева просветних радника у штрајку, овог пута су били у другом плану и њихово решавање остављено је за неке наредне састанке, објаснио је министар просвете.

Следеће недеље ћемо направити радну групу која ће интензивно радити на колективном уговору. То ће бити предлог просветних радника министру финансија и тада очекујемо његове реакције. Као неко ко је директно одговоран за аранжман са ММФ-ом, министар Вујовић је непопустљив, али је на нама да направимо предлог који би барем на средњи рок решио неке проблеме просвете. Постоје драстичне разлике између ставова које заступају синдикати и оних које заступа Министарство. Ми сматрамо да би требало укрупнити ангажовање свих просветних радника и смањити број запослених. Синдикати су врло резервисани према том предлогу, али у циљу рационализације броја запослених и издавајања ми морамо да урадимо рационализацију, али мислим да ово није тренутак да о томе разговарамо – нагласио је Вербић.

Он је појаснио да у овом тренутку око 20.000 наставника немају пун фонд часова, али им се плаћају порези и доприноси као да имају.

То је нерационално и желимо да то решимо на тај начин што ћемо се трудити да у што већој мери људи буду у једној школи и имају пун фонд часова. То је један од главних задатака измена Закона о основама система образовања и васпитања, да омогућимо укрупњавање – рекао је Вербић.

Представници синдиката просветних радника изјавили су после састанка са ресорним министром да се штрајк наставља. Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије додао је да за испуњење захтева о изузимању просветних радника из уредбе о смањењу плата за 10 одсто није потребан велики новац из буџета већ да је то „ствар добре воље“.

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...