Početna » Новости » Просветарима ће закинути новац бити исплаћен наредних дана

Просветарима ће закинути новац бити исплаћен наредних дана

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић каже да је влада данас одлучила да просветним радницима врати разлику за умањена примања током летњих месеци и да очекује да ће новац на рачунима просветара бити до краја ове недеље или почетком наредне.

„Данас је била ванредна седница владе и као прва тачка дневног реда усвојено је да се врати просветним радницима закинути новац. То је отишло у Трезор и сада је ствар техничке природе када ће бити исплаћено”, рекао је Шарчевић Танјугу.

Он је додао да очекује да ће новац на рачунима просветних радника бити већ крајем ове недеље, евентуално почетком наредне и да је то много пре рока који је он дао представницима синдиката – 20. септембра.

„То су укупна дуговања од 416 милиона динара, за колико су закинути током летњих месеци. Агенду са дуговањима коју сам добио проследио сам влади и министарству финансија који су то прихватили”, објаснио је министар просвете.

Како каже, испуњено је оно што је обећао на почетку мандата и да је проблем са закинутим зарадама решен, те да ће то презентовати представницима синдиката на сутрашњем састанку.

Зависно од година стажа и старешинства, просветним радницима се дугује за 2015. годину од пет до шест хиљада динара, јер је приликом обрачуна зарада коришћен просек плате у последња три месеца, а не како прописује Закон о раду, за последњих 12 месеци.

Разлика је настала зато што су плате за овај период умањене за 10 одсто.

Три репрезентативна синдиката у просвети најавили су данас да ће ступити у штрајк упозорења уколико им се закинути новац за плате током летњих месеци не врати до 20. септембра.

Просветари најављују штрајк уколико се не исплате закинуте зараде.

Три репрезентативна синдиката у просвети затражили су данас од ресорног министарства да им се разлика за погрешно обрачунате зараде током годишњих одмора исплате до 20. септембра, а у супротном најављују штрајк упозорења.

Представници Синдиката образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност” и Синдиката радника у просвети Србије подсетили су на конференцији за новинаре да су просветни радници за прошлу годину добили за по 5.500 динара мање, док су за 2014. и 2013. годину мање примили за по 3.500 динара, јер су зараде током годишњих одмора обрачунате на основу тромесечног, а не годишњег просека.

„Признали су грешку и обећали да ће новац вратити, али до данас нисмо добили ништа. Уколико нам тај новац не исплате до 20. септембра, ми ћемо на нашим органима донети одлуку када ће бити организован штрајк упозорења”, рекао је председник СРПС Слободан Брајковић.

Он је подсетио да по Закону о штрајку, штрајк упозорења траје један дан, односно један сат у свакој смени, као и да ће штрајк упозорења бити крајем септембра.

Представници три синдиката најављују да ће данас упутити допис премијеру од кога ће затражити да се буџет за плате просветара за наредну годину повећа за 17 одсто, јер тврде да су управо за толико плате у просвети мање од просечне плате у Србији.

„Просечна плата у Србији за прошли месец била је 46.280 динара, а просечна плата у образовању је 39.500, што је око 17 одсто испод републичког просека”, нагласио је Брајковић.

Представници синдиката кажу да су из медија сазнали да је министар просвете Младен Шарчевић планирао за сутра састанак са синдикатима, да данас очекују званичан позив и да ће се на њега одазвати.

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.