Početna » Новости » Školska godina pod znakom pitanja

Školska godina pod znakom pitanja

Ukoliko najavljeno smanjenje plata za 10 odsto u javnom sektoru bude obuhvatilo zaposlene u obrazovanju, prosvetni radnici će izaći na ulice, a školska godina neće biti završena – poručio je za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, nakon jučerašnje sednice Republičkog odbora tog sindikata.

Brajković najavljuje da će 23. aprila biti održan sastanak predstavnika svih reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika, na kome će biti usaglašen zajednički nastup prema budućoj vladi.

Nama je ministar finansija Lazar Krstić obećao da će do kraja juna biti usvojeni platni razredi i da će oni početi da se primenjuju od iduće školske godine. To bi omogućilo da zaposleni u javnom sektoru sa istom stručnom spremom imaju istu platu. Ako treba da se štedi prihvatićemo, ali tek pošto svi zaposleni u javnom sektoru budu dovedeni u istu ravan – kaže Brajković.

On ističe da bi eventualno smanjenje plata u obrazovanju od prosvetnih radnika napravilo prosjake i podseća da je prosveta jedina delatnost koja se finansira iz budžeta, a nije dobila povećanje od 2008.

Brajković kaže da je prosečna plata u obrazovanju ispod republičkog proseka i da profesori sa sedmim stepenom stručnosti imaju 43.000 dinara dok u MUP-u i drugim ministarstvima pojedinci sa istom školskom spremom primaju od 90.000 do 150.000 dinara. On dodaje da bi smanjenjem zarada za 10 procenata odnos između najviše i najniže plate u obrazovanju spao na dva prema jedan, a još neke kategorije zaposlenih bi završile na minimalcu.

Povodom najavljenih mera štednje saopštenjima su se oglasili predsednici Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“, poručivši svojim članovima da budu spremni da dignu glas i da preduzmu sve u cilju zaštite prava prosvetnih radnika.

„Zaboravite međusobna prepucavanja, prebrojavanja, otimanje članstva. Moramo ovaj put zajednički da napravimo strategiju i da se svemu ovome suprotstavimo. Jer država koja godišnje izgubi 200 milijardi dinara u sivoj ekonomiji, neće biti spašena ako prištedi na obrazovanju i zdravstvu, stubovima svake ozbiljne države“, poručio je juče Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.