Početna » Новости » У Војводини нема више радних субота у учионицама

У Војводини нема више радних субота у учионицама

Основци и средњошколци у Војводини од наредне школске године суботом неће ићи у школе не само због негативног коментара о радним суботама већ и због тврдње да рад суботом није давао педагошке ефекте.
Ово је, између осталог, одређено правилницима о школском календару за основне и средње школе у Војводини за школску 2015/2016. годину, које је донео Михаљ Њилаш, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине.

Школски календар у војвођанским школама за наредну школску годину истоветан је с оним који се примењује у свим школама у Србији у погледу почетка и завршетка школске године. Школска година почиње у уторак, 1. септембра 2015. године, прво полугодиште завршава се у среду 23. децембра ове године. Зимски распуст ће трајати до четвртка, 14. јануара 2016. године.Током другог полугодишта, које је временски дуже од првог, ученици ће имати два краћа одмора.

Иначе, и приликом израде ових правилника о наредној школској години водило се рачуна о специфичности Војводине које се огледају у великом броју националних мањина, односно заједница, као и верских заједница које живе на овим просторима. Школски календар је због тога веома прилагодњив и омогућава обележавање и поштовање празника свих припадника верских заједница, као и обележавање појединих датума који су значајни за националне мањине, али и оних важних за локалну средину па и саму школу.

Подсетимо, већ неколико година ђаци у Војводини наставу надокнађују суботом, што због размимоилажења у календару с остатком Србије, што због других дешавања, оних непредвидивих, попут прошлогодишње поплаве, што због предвидивијих, попут вишемесечног штрајка просветних радника.

И родитељи и професори и ђаци се жале да им, поред губљења слободног викенда, рад суботом није ништа донео. Неки су изостанке оправдавали путовањима, неки су скраћивали часове, а родитељи су се највише бунили због чињенице да њихова деца, поред ваннаставних обавеза, немају довољно времена за одмор и дружење са другом децом, али и породицом.

Додатни часови због празника и екскурзија

Према овогодишњем Школском календару, војвођански ђаци имали су четири радне суботе. У току наставног периода школа може утврдити у свом годишњем плану рада највише четири наставне суботе, и то у случају ако се у наставни дан обележава дан школе, или се у наставни дан за већи део ученика школе реализује екскурзија, односно учествује на некој спортској или друштвеној манифестацији, или је домаћин такмичења, друштвене или спортске манифестације. Радна субота организује се и због одсуства већег броја ученика или запослених који обележавају верски празник, или празник националне мањине који је утврдио национални савет те мањине у Републици Србији, па је на тај отежано извођење наставе.

Извор: Дневник

 

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.