Početna » Новости » Вербић: Ко сматра да помоћ није фер, нека је врати

Вербић: Ко сматра да помоћ није фер, нека је врати

 БЕОГРАД – Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић изјавио је данас да они представници синдиката који сматрају да помоћ од 7.000 динара није фер, могу то да врате у републички буџет.

„Влада је одлучила да уплати једнократну помоћ свим запосленима у просвети и то није помоћ за синдикате, већ за просветне раднике”, рекао је Вербић новинарима.

Он је навео да представници синдиката који су тиме незадовољни могу да врате ту помоћ.

На питање да и то значи нови штрајк, он је рекао да не значи.

„Сигуран сам да ово није глас свих представника синдиката”, рекао је Вербић.

Наводећи да су синдикати били веома конструктивни последњих месеци и да су имали добар дијалог, он је рекао да може да се примети да ове године по први пут нисмо имали 1. септембра штрајк упозорења.

“Мислим да смо сви свесни ситуације да је 7.000 динара просто реално и да су једино просветни радници добили било какву помоћ. Да је то много, није, то је скромна помоћ, али у овом тренутку једина могућа. Мислим да је свакако боље дати ову помоћ, просветним радницима је она потребна“, рекао је Вербић понављајући да то није помоћ за представнике синдиката.

Када је реч о повећању плата, министар је навео да ниједног тренутка док је трајао штрајк није било приче о томе да ли ће бити повећање и колико ће бити повећање плата.

“Када је престао штрајк тада смо причали о нечем другом, а причали смо пре свега о систему плата односно закону о платама и платним групама. То је проблем који је и даље нерешен и тај проблем треба системски да решавамо. Ниједног тренутка док је трајао штрајк ми нисмо причали о томе да ли ће бити повећање и колико ће бити повећање плата“, рекао је Вербић.

Он је истакао да мора да се констатује да је најављено повећање плата за просветне раднике највеће од свих сектора.

Међутим, како каже, не треба очекивати да било ко буде задовољан било којом помоћи и било каквим повећањем плата.

“Бићемо задовољни када плате почну стабилно да расту, али у овом тренутку оно што је реално и оно што можемо то је управо ово“, закључио је Вербић.

Скупштина Србије разматра данас допуне Закона о буџету за 2015. годину којима је предвиђена једнократна помоћ за запослене у просвети од 7.000 динара.

Танјуг

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...