Početna » Новости » Verbić i sindikati različito o broju škola u štrajku

Verbić i sindikati različito o broju škola u štrajku

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da u Srbiji štrajkuje oko 300 škola, skraćenjem časova na 30 minuta, dok Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) navodi da je u štrajku 500 škola i da postoji mogućnost da se taj broj poveća.
Verbić je nakon sastanka da predstavnicima dva sindikata koji su kolektivni ugovor i Sporazum o normalizaciji stanja u prosveti potpisali 11. februara, istako da kolektivni ugovor važi za sve zaposlene u prosveti. Sporazum koji je predložila Vlada prihvatili su Sindikat obrazovanja Srbije i sindikat Nezavisnost, dok su ga SRPS i Unija sindikata prosvetnih radnika ocenili neprihvatljivim i najavili nastavak
štrajka.

Na pitanje da li će biti moguće nadoknaditi časove izgubljene u štrajku, Verbić je rekao da to neće biti moguće.

„Prošli smo granicu kada su časovi mogli da budu nadoknađeni. Časovi od 30 minuta nisu dobro rešenje. Nažalost, to stoji u zakonu i to jeste zakonski štrajk, ali definitivno na štetu svih nas“, rekao je Verbić.

Ministar je naglasio da ove godine u prosveti mora da se sprovede racionalizacija i da su sami sindikati tražili da se konačno uradi nešto po pitanju ukrupnjavanja norme časova. SRPS optužio je danas ministra Verbića da je kriv za nastavak štrajka i dodatni gubitak nastave u školama.

„Ministar prosvete Srđan Verbić je, tokom tromesečnih pregovora sa četiri sindikata prosvete, pokazao su da nije dorastao situaciji u kojoj većina škola štrajkuje i kada je nastava trajno poremećena“, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Kako se ističe, Verbić nije imao strategiju pregovaranja i rešavanja prolema zaposlenih u prosveti.

„To što nije imao, ministar Verbić je formulisao u ‘nema para, imajte razumevanja za državu, ne sme u sporazum nikakva brojka jer će MMF da poludi, Vlada se neće složiti…'“, navodi se u saopštenju.

Sindikat radnika u prosveti ocenio je da se ministar tokom pregovora pridržavao jedino toga da bila je namera da se nipošto ne obaveže prosvetnim radnicima na bilo kakvo povećanje plate u sledeće dve godine.

SRPS je krtikovao i dva sindikata koji su prhvatili Sporazum ocenivši da su tokom pregovora „izabrali mekanu i pomirljivu opciju“.

Izvor: Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.