Početna » Новости » Влада Републике Србије усвојила је сет предлога закона у области образовања

Влада Републике Србије усвојила је сет предлога закона у области образовања

Влада Републике Србије на данашњој седници усвојила је сет предлога закона у области образовања који ће допринети подизању квалитета и доступности образовања у Републици Србији.

Усвојени су Предлог закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о средњем образовању и васпитању, Предлог закона о образовању одраслих, Предлог измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања.

После више од две деценије, Влада Републике Србије усвојила је Предлоге закона о основном и средњем образовању и васпитању, којима се уређује образовање и васпитање на тим нивоима и усклађује систем основног и средњег образовања у Републици Србији са европским трендовима у образовању, уз задржавање позитивних вредност нашег друштва.

По први пут у Србији, Влада Републике Србије усвојила је и Предлог закона о образовању одраслих који уређује област образовања одраслих у контексту целоживотоног учења и по први пут, регулише неформално образовање. Усвојени Предлог закона омогућиће се стицање квалификација током читавог живота и створити услове за признавање квалификација стечених кроз неформално учење. Предлог закона ће омогућити побољшање образовне и квалификационе структуре становништава, унапредити услове за запошљавање и створити услове за већу професионалну мобилност. Усвајање закона допринеће смањењу сиромаштва и побољшању квалитета живота појединца.

 

Влада Републике Србије на данашњој седници усвојила је Споразум између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства образовања и науке Републике Украјине. Тим Споразумом унапређују се односи две земље у свим сферама образовања на начелу равноправности и развоја сарадња између организација и институција обе државе у области образовања.

 

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.