Početna » Новости » Забранити нове уговоре на одређено време

Забранити нове уговоре на одређено време

После информације Министарства просвете, науке и технолошког развоја да ће број и преглед слободних радних места у школама бити познати до среде, 26. августа, Синдикат радника у просвети Србије.
огласио се саопштењем, у којем истиче да ће за расподелу вишкова на слободна радна места остати само два радна дана, јер школска година почиње следећег понедељка.

“Већ сада, многи директори школа склапају уговоре на одређено време и тако убацују у систем нове раднике, не чекајући листе вишкова и потреба. У исто време, на упозорење Синдиката радника у просвети Србије да ће се повећати број радника на одређено време, помоћник министра за високо образовање Милован Шуваков тврди да се то неће догодити”, кажу у СРПС и предлажу Министарству да изда хитну наредбу директорима школа да не продужују уговоре на одређено време с постојећим радницима (који су радили у протеклој школској години) и да не склапају уговоре с новим радницима.

Како истичу, тако би се створила могућност да, у првих 15 дана школске године школе искористе објављене листе вишкова и потреба и спроведу први круг преузимања. У исто време, радне групе за праћење вишкова по школским управама морале би већ крајем недеље да започну контролу листа и преузимања, кажу у СРПС.

Подсетимо, протекле недеље Министарство просвете објавило је шифроване листе технолошких вишкова у просвети, које су подигле велику прашину у јавности. Помоћник министра др Милован Шуваков на последњем састанку са синдикатима и руководиоцима школских управа навео је да је школама већ упућен допис да уносе податке у информациони систем о слободним радним местима, како би јавности била доступна и листа слободних места, односно потреба школа. Он је навео да су листе по први пут јавне, те да служе као један вид јавне контроле, што су синдикати поздравили.
Представници Министарства наредне недеље одржаће састанке и са свим директорима основних и средњих школа по Србији.

Извор: ДНЕВНИК

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...