Početna » Новости » Без договора Вербића и просветара

Без договора Вербића и просветара

Спорни технолошки вишкови, паре нису ни поменуте. – Нови састанак и предлог споразума идуће недеље.
Ни закона, ни колективног уговора, нити пара – овако је за наш лист прокоментарисао Миодраг Сокић из Синдиката радника у просвети Србије наставак преговора са представницима просветних власти који су данас одржани у Министарству просвете.

Сокић каже да су представници четири репрезентативних синдиката позвани код министра Срђан Вербића како би им практично саопштили да су њихови предлози одбијени и да су три министарства дала замерке на предлог посебног колективног уговора (ПКУ) за основне, средње школе и домове, а који је усаглашен са Министарством просвете пред празнике.

Вербић је предочио мишљења Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Секретаријата за законодавство, а мишљење Министарства финансија није ни стигло.

-Министарство се обавезало да ће да уради прелазно решење за предлог колективног уговора, ми потом морамо да консултујемо наше правнике, а основни проблем је у томе што је ПКУ напреднији од садашњег закона, односно у сукобу је са њим и као такав не може да се донесе, тако да смо на неки начин у пат позицији, не може се ни напред, ни назад – објашњава Сокић.

На наше питање шта је најспорнија тачка, он одговара да су то технолошки вишкови. Тренутно, по закону, ко је вишак иде на листу, а по ПКУ постоје чак четири круга: прости вишкови, они који нису никада били вишак, потом преузимање између две школе, па чак и између школских управа и тек онда иде запошљавање по конкурсу.

Он подсећа да је за понедељак заказан састанак синдикалних лидера на којима ће се договорити о даљим корацима, али да је сасвим сигурно да ће се штрајк наставити и у другом полугодишту које почиње за неколико дана, прво у школама у Војводини.

А у току дана, саопштењем се након вишечасовног састанка огласило и Министарство просвете, у којем се каже да је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић разговарао са представницима четири репрезентативна синдиката у просвети – Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просветни Србије. Они су на састанку упознати са пристиглим мишљењима, односно примедбама релевантних институција, на текст ПКУ.

Договорено је да се следеће недеље, када стигну и преостала мишљења надлежних институција, организује нови састанак на коме би се заједно приступило изменама појединих чланова ПКУ. На састанку је разговарано и о другим питањима у просвети, укључујући и рационализацију. Обе стране су се сагласиле да ће на томе заједнички радити и да је један од начина да се постигне рационализација укрупњавање норме наставника, као и оптимизација мреже школа.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја као одговор на захтеве синдиката, направиће предлог споразума који ће, између осталог, подразумевати и прекид штрајка и понудити га синдикатима на потписивање, наводи се у саопштењу из кабинета министра Вербића.

Синдикати су, међутим, разочарани темпом и однсоном владе према штрајку просветних радника и не могу а да га не упореде са штрајком адвоката за који је пронађено решење и са којима је Министарство правде водило готово свакодневне преговоре. Вербић је са синдикатима пре јучерашњег дана сео за сто 17. децембра, подсећају просветни радници.

Сокић додаје да се на овом примеру види колика је беда просвете и колика је заправо немоћ једне делатности у којој ради на стотине хиљада људи. „Са адвокатима се преговара и 2., 3. и 4. јануара… Да ме не схвате погрешно, ми подржавамо адвокате, јер су они елита са којом ни ова, а ни претходна власт није могла да се обрачуна“, каже Сокић.

Подсећања ради, просветни радници су ступили у штрајк 17. новембра, захтевајући да буду изузети од смањења плата у јавном сектору, нови колективни уговор и измене Закона о основама система образовања и васпитања. Позиву синдиката на скраћење часова на 30 минута, одазвало се око 1.000 основних и средњих школа у Србији,а 22. децембра је одржана једнодневна обустава наставе. Остало је нејасно у колико школа нису закључене оцене и подељене књижице на крају првог полугодишта, а Министарство просвете тврди да је у питању само 14 од 1.700.

Просечна плата у просвети ј 39.000 динара, а у осталим јавним службам око 70.000.

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...