Početna » Новости » У понедељак одлука о наставку штрајка наставника

У понедељак одлука о наставку штрајка наставника

Без оцена у само 14 школа. – Никоме није смањена плата.
У понедељак, 12. јануара, биће одржан састанак четири репрезентативна синдиката запослених у просвети, на којем ће бити донета одлука о наставку штрајка у школама у Србији. Координатор Уније просветних радника Србије Миодраг Скробоња изјавио је раније да ће протест просветара сигурно бити настављен и у другом полугодишту.

У школама у Војводини друго полугодиште почиње 15. јануара, док се ђаци из остатка Србије у школске клупе враћају 20. јануара.

Штрајк наставника, који је почео 17. новембра, тренутно мирује због распуста, а још нема најава да ли би синдикати могли да се ускоро састану са министром просвете или председником владе.

Према подацима синдиката, у законском штрајку, скраћењем часова на 30 минута, налази се око 1.000 школа широм Србије и око 75 одсто запослених у просвети. Одржан је и један целодневни штрајк, 22 децембра, а Милорад Антић, потпредседник Синдиката радника у просвети Србије, каже за наш лист да штрајкачима плата није смањена, упркос најавама и претњама директора и просветних власти.

Слободан Брајковић председник СрпС-а најављује да ће представници репрезентативних синдиката одмах после празника тражити састанак са премијером Александром Вучићем. Брајковић каже и да не одустају од захтева да просветним радницима буде исплаћивана материјална помоћ до 4.500 динара док се не уведу платни разреди у цео јавни сектор.

– Ми знамо да пара има, али нема добре воље да се помогне просветним радницима. Министарство просвете није прихватило посредовање републичке Агенције за мирно решавање спорова са запосленима који су у штрајку скоро два месеца, нити смо добили позив за наставак преговора – истиче Брајковић.

Прво полугодиште у школској 2014/2015. години је завршено 31. децембра, а према подацима просветних власти, од укупно 1.768 основних и средњих школа у Србији, одељенска већа су одржана и ученицима су оцене закључене у 1.668 школа, што је 94 одсто.

Одељенска већа нису верификовала оцене у 103 школе или шест одсто, али се претпоставља да је тај посао ипак завршен у скоро свим школама 5. јануара. Процене Министарства просвете су да ће на крају у само 14 школа у Србији оцене бити под знаком питања.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја су такође обавестили наставнике да ће зимски распуст искористити за „интензивне посете школама широм Србије, како би разговарали са наставницима о актуелним проблемима”.

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...