Početna » Новости » BURA ZBOG IZJAVE Prosvetari ministarki Udovički: Živite vi od 39.000 dinara!

BURA ZBOG IZJAVE Prosvetari ministarki Udovički: Živite vi od 39.000 dinara!

Moguće je posao raditi i s ovakvim platama i biti motivisan ako u nešto stvarno verujemo. Ovo je juče prosvetarima poručila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Ona je došla na konferenciju za novinare u Vladi Srbije organizovanu povodom štrajka u školama i potvrdila da nastavnici u Srbiji ne mogu dobiti nikakvu novčanu pomoć kojom bi nadomestili smanjenje plata.

Međutim, pored standardne priče o štednji, ministarka je bez imalo ustezanja poručila nastavnicima da im ne trebaju veće plate da bi motivisano radili svoj posao. Podsetimo, prosečna plata nastavnika sa master diplomom je 39.000 dinara.  Plata nastavnika sa master diplomom  pet hiljada dinara manje od prosečne plate u Srbiji.

Obraćam vam se kako bih građane Srbije podsetila da u 2015. svi moramo da zbijemo redove. Tako bismo napravili onu promenu koju smo sami sebi obećali i konačno promenili zemlju, koja je u stanju da svu energiju usmeri na neiskorišćene potencijale. Oni su sad neiskorišćeni jer se stalno bavimo sobom i gledamo kako da nam neko nešto da. Razumem nastavnike, i ja sam roditelj – rekla je Udovički.

One koji pamte Kori Udovički iz vremena kada je 2002. bila ministarka za energetiku ova izjava i nije previše začudila. Braneći poskupljenje struje i uvođenje novog tarifnog sistema, ministarka je tada samouvereno poručila da “penzioneri koji ne mogu da plaćaju struju mogu da prodaju svoje velike stanove”.

Ministarkina izjava naišla je na oštro negodovanje sindikata.

Te isprazne retorike nam je već preko glave. Ono što je Udovički izjavila je u najmanju ruku nepristojno, otužno i gnusno. Ako misli da se sa 39.000 dinara može raditi posao i biti motivisan, pozivam je da jedan mesec radi i živi sa tom platom – odgovara Dragan Matijević, predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije (USPRS).
Ministar prosvete Srđan Verbić imao je pak dosta blažu retoriku. Verbić je priznao da je ceo obrazovni sistem pogrešno postavljen, da razume nastavnike zašto su nezadovoljni, ali da u budžetu nema novca da im se ispune zahtevi. Na pitanje da li će drugo polugodište moći da počne u školama u kojima đaci ne dobiju knjižice, ministar nije imao konkretan odgovor.
– Ukoliko situacija bude takva da ne budemo imali regularne uslove, naći ćemo načina da to objasnimo učenicima, jer će i ovo za njih biti velika škola kao što su štrajkovi to bili za neke od nas – rekao je Verbić.

700 škola u Srbiji je trenutno u štrajku i nastavnici drže časove po 30 minuta. U Vojvodini je polugodište završeno pre dva dana i tamo su knjižice podeljene svim đacima.

 

Izvor: Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.