Početna » Novosti » Danas je Dan prosvetnih radnika Srbije

Danas je Dan prosvetnih radnika Srbije

U Novom Sadu, svake godine 8. novembar se obeležava dodelom nagrada „Dr Đorđe Natošević“, najuspešnijim prosvetnim radnicima i ustanovama u Vojvodini u protekloj školskoj godini.

Prosvetni radnici Srbije danas obeležavaju svoj dan.

Po Ujedinjenim nacijama svetski Dan prosvetnih radnika je 5. oktobar, i on se svake godine obeležava širom sveta.
Ideja o tome začeta je, kako se najčešće naglašava, u Indiji 1962. godine, a pošto je 1994. UNESKO prepoznao značaj obeležavanja datuma te vrste, Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja, mada se dan obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje.
Svuda je uzet datum vezan za bitan momenat važan za nacionalnu prosvetu konkretne sredine.

Otuda je u Srbiji kao Dan prosvetnih radnika prihvaćen 8. novembar – Mitrovdan – za koji se veruje da je dan rođenja Vuka Karadžića.
Zabunu, međutim, može uneti činjenica da je u 18. veku, kada je rođen prvi srpski prosvetitelj, razlika između Julijanskog i Gregorijanskog kalendara bila 11 dana, a ne kao sada 13, što znači da se Kardžić rodio dva dana ranije.

U Novom Sadu, svake godine 8. novembar se obeležava dodelom nagrada „Dr Đorđe Natošević“, najuspešnijim prosvetnim radnicima i ustanovama u Vojvodini u protekloj školskoj godini.

Natošević, rođen 1821. u Slankamenu, pošto je završio medicinu u Beču 1851, posvetio se prosvetnom radu i bio je direktor Novosadske gimnazije, nadzornik srpskih škola u Austrougarskoj, predsednik Matice Srpske, član Srpskog učenog društva (preteča današnje SANU).

Njegovom zaslugom otvorene su srpske „preparandije“ (učiteljske škole) u Pakracu, Novom Sadu, Karlovcu, Somboru i Pančevu. Osnovao je i uređivao prvi srpski pedagoški „Školski list“ kao i prve dečije novine „Prijatelj srpske mladeži“.

Pored toga, u Loznici se u organizaciji Pedagoškog pokreta Srbije na taj dan organizuje Vukov pedagoški sabor, kao svojevrstan naučni skup.
(Tanjug)

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Ко је измакао столицу професорици у Трстенику?! – Реакција на насиље ученика над професорицом

Одавно је просветним радницима столица измакнута, још од када им је срозан материјални положај, од ...