Početna » Новости » Direktorima škola testovi na ruke i pod ključ

Direktorima škola testovi na ruke i pod ključ

Sva tri testa koje će na kraju osmogodišnjeg obrazovanja polagati u okviru završnog ispita ovogodišnji osmaci, stići će i ovaj put iz Beograda u školske uprave, gde će ih zatim preuzimati direktori, nositi u škole i do samog testiranja držati pod ključem, kao i prethodnih godina.

Testovi će se, kao i pre, štampati u jednoj štampariji, a po rečima pomoćnika ministra prosvete, u pripremi završnog ispita na kraju ove školske godine biće primenjene posebne mere bezbednosti i sprečeni bilo kakvi propusti, sve slabe tačke biće dodatno zaštićene, od unapređenog samog sistema štampe, do pojačanog nadzora i bezbednosnih procedura.

Da podsetimo, posle prošlogodišnjeg provaljivanja testova, iz Ministarstva posvete najavljivano je da se zbog bezbednosti testovi neće više štampati klasično, nego će se neposredno pred ispit školama slati i-mejlom, uz podršku sa specijalnog servera. Zatim bi ih u školama umnožavali direktori, koji bi za njihovu bezbednost snosili i ličnu odgovornost, a dežurni nastavnici odnosili bi ih, kao i ranijih godina, u učionice malim maturantima.

Takve najave iz Ministarstva naišle su na negodovanje u školama, u kojima je nemali broj direktora tvrdio da nemaju dovoljno kvalitetnu i pouzdanu opremu ni za primanje i-mejlova, ni za umnožavanje testova.

– Mada na papiru svaka škola ima opremu za prijem i umnožavanje testova, u praksi to nije tako, a pojavio se i problem izdvojenih odeljenja u nepristupačnim krajevima iz kojih bi osmaci morali da idu u centralne škole – kaže pomoćnik ministra prosvete mr Ljubiša Antonijević. –Osim toga, nemamo ni dovoljno vremena da sprovedemo tendere za nabavku posebno zaštićenih štampača, na kojima bi se štampali samo testovi za završni ispit, niti imamo dovoljno ljudstva koje bi ih instaliralo, a ni novca  za njihovu kupovinu.

Po njegovim rečima, Nacionalni prosvetni savet će se u utorak izjasniti o predlogu Ministarstva prosvete da se na završnom ispitu, samo na kraju ove školske godine, testovi iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, boduju s po 16 bodova, a kombinovani test s osam.

– Čim Nacionalni prosvetni savet da svoje mišljenje, moći ćemo da počnemo izradu uputstva ili pravilnika o organizaciji i načinu sprovođenja završnog ispita – kaže mr Antonijević. – U tom uputstvu naći će se svi detalji o tome koliko dana će se test polagati, kako će se štampati, kako će biti organizovano polaganje. Istovremeno, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja moći će da pristupi izradi sve tri zbirke za pripremu završnog ispita, koje će se, kao i prethodnih godina, u prodaji naći početkom narednog polugodišta.

D. Devečerski

Izvor: Dnevnik

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...