Početna » Новости » Neprihvatljiv Zakon o radu, ministar pod znakom pitanja

Neprihvatljiv Zakon o radu, ministar pod znakom pitanja

– Planirane izmene Zakona o radu ne samo da ne utiču na poboljšanje položaja radnika već ga značajno unazađuju, a potpuno je neprihvatljivo da se njime zarade zaposlenih smanje – rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović na današnjoj konferenciji za novinare u Novom Sadu.

– Zbog nekoliko veoma važnih pitanja, koja su i dalje sporna, a koje je predložilo uglavnom Ministarstvo privrede, kao i zbog načina na koji su pregovori tekli, reprezentativni sindikati, a uz SSSS to je i UGS „Nezavisnost”, istupili su iz pregovora o tome. Naravno, i dalje smo otvoreni za razgovor, ali ako na to nisu spremni i drugi učesnici u pregovorima, spremni smo na sve vidove sindikalne borbe.

Po njegovim rečima, predlog izmena Zakona o radu više puta je menjan, često i bez najave i mogućnosti da se sindikati upoznaju s novim promenama, te je rešenje da izmene zakona budu vraćene u prihvatljive okvire. U suprotnom će se, da bi se sprečilo da predložene izmene Zakona o radu stignu do parlamenta ili da budu usvojene, sindikati boriti svim sindikalnim sredstvima, možda i izlaskom na ulice.

Predsednik SSSS je ukazao na to da se zamerke odnose na nekoliko, za radnike, izuzetno važnih pitanja. Za sindikat su neprihvatljivi predlozi izmena i dopuna Zakona o radu kojima se smanjuju prava zaposlenih pri isplati otpremnina, i onih za tehnološki višak ali i pri odlasku u penziju, a pre svega oni koji predviđaju smanjenje zarada zaposlenih jer bi, ako bi bile usvojene, one bile niže od četiri do osam odsto. To je, rekao je Orbović, apsolutno neprihvatljivo jer su zarade u Srbiji ionako najniže u regionu.

Orbović ukazuje da su ostavku ministra privrede Saše Radulovića tražili radnici preuzeća u restrukturiranju. Po njegovim rečima, danas bi trebalo da se održi sastanak predstavnika preduzeća u restrukturiranju i ministra Radulovića, nakon kojeg će biti jasnije i da li su zahtevi za ostavku i dalje aktuelni ili ne.

D. Mlađenović

Vlada na potezu

– Da li će izmene i dopune Zakona o radu s kojima se sindikati ne slažu biti usvojene ili neće, ne zavisi od sindikata, ali svaka vlada, pa i Vlada Srbije, trebalo bi da se zapita koji su razlozi za istupanje reprezenativnih sindikata iz pregovora – rekao je Ljubisav Orbović. – Smatram da je dijalog i pronalaženje rešenja najbolji način da se sadašnja situacija prevaziđe jer se o mnogim stvarima još može pregovarati, ali su neke svakako neprihvatljive. Na Vladi Srbije je da donese odluku o tome, ali potpuno je jasno da mere štednje nisu dale rezultate, a da se privreda može pokrenuti i nekim drugim merama, za šta je potvrda i to što su mnogi pravi investitori već u Srbiji i njima sadašnji Zakon o radu nije smetao da dođu i investiraju u našoj zemlji.

Izvor: Dnevnik

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...