Početna » Новости » Mala matura samo formalnost

Mala matura samo formalnost

Beograd – Oko 1.100 svršenih osnovaca koji iz opravdanih razloga u junu nisu polagali završni ispit, na malu maturu izlaze u ponedeljak i utorak, 26. i 27. avgusta. Oni će testove iz srpskog i matematike polagati od 10 do 12 sati, ali ne u osnovnim školama koje su završili već tamo gde su ih rasporedile školske uprave.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da su školske uprave, u zavisnosti od broja učenika koji će izaći na testiranje, odredile škole u kojima će se ispit polagati. Iako je mala matura za ove đake samo formalnost, jer se rezultati iz srpskog i matematike neće bodovati pri upisu u srednje škole, nadležni kažu da će ispit biti organizovan na potpuno regularan način. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja zadužen je da pripremi, odštampa i čuva testove.

Bez obzira što se neće bodovati, testovi će biti pregledani, pa će svaki učenik imati priliku da vidi kakvo je znanje pokazao, a u srednje škole će se upisivati na osnovu uspeha iz osnovne. I dok je cela prosvetna javnost nakon skandala sa malom maturom u junu upozorila da je održavanje avgustovske besmisleno, iz Ministarstva prosvete su objasnili da su po zakonu svi đaci dužni da „pristupe polaganju ispita“ jer je to uslov da bi dobili diplomu o završenom osnovnom obrazovanju.

Nakon junsko-julskog upisnog kruga u srednjim školama je slobodno 12.944 mesta. Prema ranijim najavama Ministarstva prosvete, đaci koji će u avgustu polagati malu maturu imaju pravo da u listu želja navedu sve škole i obrazovne profile, a ne samo one u kojima je ostalo praznih klupa. Međutim, da bi upisali željeno zanimanje moraće da imaju najmanje onoliko poena koliko ima poslednji primljeni na rang listi na tom obrazovnom profilu.

Šansa i za „Drugu šansu“

Na završni ispit u ponedeljak i utorak imaju pravo da izađu i polaznici „Druge šanse“, koji su u iz opravdanih razloga propustili junsku maturu. Reč je odraslima koji su zahvaljujući ovom projektu uspeli da završe osnovno obrazovanje i sada imaju priliku da upišu srednju školu. Ipak, za nastavak školovanja opredeljuje se mali broj polaznika i uglavnom su to mladi od 15 do 20 godina. I oni će se upisivati samo na osnovu uspeha iz prethodnog školovanja.

Izvor Danas

 

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.