Početna » Новости » Roditelji očajni zbog haosa u prosveti: Ne znamo da li će nam dete ići u školu

Roditelji očajni zbog haosa u prosveti: Ne znamo da li će nam dete ići u školu

Školska godina počinje za manje od dve nedelje, a naš sin još ne zna da li će krenuti u srednju školu koju je upisao. Niko nam ništa ne govori, očajni smo, kažu za “Blic” Draženka i Draško Ivković iz Beograda.

Isti problem muči još oko 3.000 đaka koji su upisali srednje škole u kojima se odeljenja gase, a više od 700 profesora iz tih škola ne zna ni da li će od septembra imati posao.

Haos nastao nakon poništavanja male mature ne jenjava, a situacija je sada utoliko gora što Srbija ni dve nedelje pred početak školske godine nema ministra prosvete koji bi se tim problemima bavio.

Upisivanje đaka u srednje škola samo na osnovu uspeha u osnovnoj školi doveo je do toga da su gimnazije, ekonomske, medicinske i druge popularne škole prepunjene i da moraju da otvaraju nova odeljenja, dok su mašinske, hemijske, drugih srednje stručne škole ostale poluprazne.
– Naš sin je upisao smer tehničara mašinske energetike u Tehničkoj školi “Novi Beograd”. To je najviše i želeo, ali smo nakon upisa saznali da se odeljenje tog smera verovatno neće formirati jer ga je upisalo samo 13 đaka. Ne možemo da znamo ni da li će nam dete sesti u klupu ili će mu na kraju vratiti dokumenta – ogorčeno poručuje Draško Ivković.

U Ministarstvu prosvete ranije su rekli za “Blic” da će u ovakvim slučajevima direktor škole predložiti da se učenici upišu u drugi obrazovni profil istog stepena stručne spreme.
U strahu je i više od 700 nastavnika koji od ove školske godine ostaju bez punog fonda časova zbog čega im prete otkazi.

– Posle 27 godina u struci prijavljen sam kao tehnološki višak i ne znam da li ću od septembra uopšte imati posao. U školi u kojoj predajem je od 10 odeljenja upisano osam, a i tih osam ima po 10 đaka pa je pitanje da li će ih formirati – priča mr Jovan Anđelković (60), nastavnik geografije u Železničko-tehničkoj školi u Beogradu.

U Beogradu će od 1. septembra, prema još nezvaničnim podacima, 70 do 80 prosvetara ostati bez raspoređenih časova, a ukupan broj nastavnika u prestonici koji će postati tehnološki višak je 737, najavio je juče Sindikat obrazovanja.

 

Izvor Blic

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...