Početna » Новости » OPROŠTAJNI GAF MINISTRA SRĐANA VERBIĆA Prosvetarima smanjili plate zbog greške

OPROŠTAJNI GAF MINISTRA SRĐANA VERBIĆA Prosvetarima smanjili plate zbog greške

Zaposlenima u prosveti prva polovina julske plate, koju su dobili krajem prošle nedelje, smanjena je u nekim slučajevima i do 3.000 dinara.

U mesecu kada je Aleksandar Vučić najavljujući program nove Vlade rekao da prosveta i obrazovanje zauzimaju važno mesto, radnicima u prosveti stigle su tanje koverte i to bez ikakvog obrazloženja.

Kako nezvanično saznajemo, radi se o grešci u obračunu koju je načinilo Ministarstvo prosvete, na čelu sa odlazećim ministrom Srđanom Verbićem.

Ministarstvo je platu računalo po koeficijentu kao kada su prosvetari bili u štrajku, iako prošle godine u njemu nije učestvovala većina zaposlenih u prosveti.

– Smanjili su mi polovinu plate za 1.500 dinara, a ne znam zbog čega. Plata je smanjena i ostalim kolegama, bez obzira na to da li su nastavno i nenastavno osoblje. Već su nam jednom smanjivali plate kada i svima u javnom sektoru, a ovo smanjenje ispod žita, bez objašnjenja i u vreme letnjeg raspusta, bruka je za prosvetu – kaže Vera A., profesorka u jednoj beogradskoj školi.

Slično je iskustvo i pravnice Bojane M. iz jedne vojvođanske škole, kojoj je prva polovina plate za jul umanjena čak za 3.000 dinara.

– Kolege nagađaju da li su plate smanjene zbog toga što u prosek nisu ušle naknade za razredna starešinstva, časovi preko norme ili nastava u prirodi. Ja radim kao pravnica i nemam nijednu od tih naknada, pa ne znam otkud toliko smanjenje. To smanjenje veoma pogađa naše kućne budžete, a pogotovo što ima mnogo kolega kod kojih oboje iz kuće rade u prosveti – kaže Bojana M.

Prosečna plata u obrazovanju u Srbiji za maj ove godine iznosila je 39.885 dinara, što znači da je ovo „pogrešno“ smanjenje išlo skoro do 10 odsto.

 

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...