Početna » Новости » Представници синдиката у штрајку опет код министра

Представници синдиката у штрајку опет код министра

ДОПИС МЕДИЈИМА

Поново преговори.
Министар мора да покаже знаке добре воље и да прекине са репресијом

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, синдикатима СРПС и УСПРС који су у штрајку, стигао је позив за нови састанак, за четвртак у 10 часова.

Иако са нама није разговарао више недеља, ресорни министар је, изгледа, ипак увидео да овако више не може и да је притисак наставника, медија, родитеља и целе јавности прејак.

Чудно је да министар жели да настави преговоре, а у исто време и даље спроводи репресију над просветним радницима, у то у облику одбијања од плате и вршења притиска на директоре школа у штрајку.

Последња наредба министра просвете школама да по сваку цену звоне на 45 минута, унела је пометњу и расуло у школе у штрајку. Директори су већином морали да спроведу директиву, иако се са њом већина њих и даље не слаже. Последице су да са часа излази кад ко хоће, ученици су више напољу него на часу, а безбедност ученика и наставника је угрожена.

Синдикати ће на сутрашњем састанку инсистирати да Министарство просвете покаже знаке добре воље, а не мрзовоље, тј. да прво понуди потписивање ПКУ и да врати наставницима отети новац. То је једини начин да синдикати наставе даље преговоре.

Буде ли, после ускршњег распуста, дошло до радикализације штрајка, школска година се неће моћи сматрати регуларном.

 

У Београду,
1. априла 2015.

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.