Početna » Новости » Pregovori o Zakonu o radu u krizi

Pregovori o Zakonu o radu u krizi

Упркос незадовољству репрезентативних синдата – Савеза самосталних синдиката Србије и УГС „Независност”, који су иступили из преговора о изменама и допунама Закона о раду, радно законодавство у Србији мора бити измењено и усклађено с Европском унијом – истакао је министар привреде Саша Радуловић.

Истовремено, он је указао на то да не види ниједан разлог зашто би неко изашао из радне групе те да треба разговарати.

– Жао нам је што синдикати избегавају дијалог, треба да се врате за сто и да разговарамо. Закон о раду, заједно са Законом о планирању и изградњи, главни су разлози за пад Србије на листи конкурентности – рекао је министар, и додао да је актуелно законско решење довело до гашења 300.000 радних места. – Садашњи Закон о раду, који је требало да штити запослене, посебно оне старије, довео је до тога да нико не запошљава људе старије од 50 година живота и управо је то проблем који мора да се отклони да би се запошљавање олакшало.

Да подсетимо, из синдиката је указано на то да су спремни на разговоре, али и на прекид, уколико се изменама угорожавају положај и права радника, а како ствари стоје, то се десило јер став синдикалаца је да социјални дијалог у земљи више не функционише и да уместо једне верзије закона о раду сада има четири. С друге стране, министар Радуловић указује на то да се не ради се о радикалним променама, већ потреби да закон о раду буде на нивоу оних у ЕУ и позитивне праксе у свету, као и да је садашњи закон изузетно рестриктиван и лош и један од криваца што у Србији нема нових радних места. Он је истакао да није тачно да игнорише синдикате, напротив, добро разуме да им је тешко да прихвате измене, али ће преко тога морати да се пређе те да радници то разумеју много боље него синдикалне вође. По његовим речима, на столу је још увек више алтернатива законских решења и не зна се које ће бити усвојено, али је министар рада је нагласио и да није тачно да ће нови закон о раду довести до отпуштања великог броја радника и смењења плата четири до осам одсто, пошто он неће имати никакав утицај на то.

Да је измена Закона о раду нужна, а да су синдикати нереални у покушају да очувају нека права радника, мисли и директор Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић. По његовим речима, закон се мора променити јер почива на законодавству седамдесетих и осамедесетих година прошлог века, када је једини послодавац била држава. Он је указао на то да представници синдиката не одустају од неодрживог система па су изговор за иступање нашли у агенцијама за запошљавање, о којима се није ни расправљало у оквиру овог закона, истичући да те агенције до сада нису биле регистроване ни довољно регулисане нашим законодавством, што је и разлог пропуста и злоупотреба у њиховом раду.

По Рајићевим рeчима, синдикати су били веома упорни да се очувају права радника, превасходно оних у јавном сектору и јавним предузећима.

Предлози које нико не разуме

Из преговора о изменама Закона о раду изашла је и Асоцијација малих и средњих предузећа, а потпредсеник те асоцијације Милан Кнежевић рекао је да су се из разговора повукли „јер је немогуће утицати на предлоге закона”.

– Закон се не доноси ни у име синдиката да би остварио њихова права, ни у име послодаваца, а ни радника ни државе. Он треба да буде средње решење које ће оптимално омогућити да свако утка своје интересе у законско решење – објаснио је Кнежевић. – Нажалост, појавили су се предлози закона које нико не разуме, не зна се ко је њихов аутор, а Влада као предлагач закона избегава да изађе с јединственим предлогом јер неће да преузме одговорност.

Извор:  Данас

O Milan Trbović

Pročitajte

ИСТИНА О ПОТПИСАНОМ ПРОТОКОЛУ 12. 10. 2023. ГОДИНЕ