Početna » Новости » Просветари најавили штрајк за 25. фебруар, траже веће зараде
Obrenovac; osnovna; sskola; obnova; posledice; poplava; obnova osnovne sskole Jovan Jovanovich Zmaj. ucionica 13 Novenbar 2014 fotografija. Rade Krstinic

Просветари најавили штрајк за 25. фебруар, траже веће зараде

Педставници четири репрезентативна синдиката просветних радника у Србији најавили су данас штрајк упозорења за 25. фебруар и затражили да им се повећа плата за четири одсто у априлу и још четири одсто у октобру.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић је рекао да ће први штрајк упозорења почети 25. фебруара, тако што се у школама у Србији неће радити по један час у преподневној и један у поподневној настави.

Представници Уније синдиката просветних радника, Независности, Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије су на Светосавској трибини затражили и једнократну исплату награда у висини од 5.000 динара, која би требало да буде исплаћена до 15. фебруара.

Просветари траже и повлачење Нацрта закона о платама у јавном сектору, јер сматрају да је штетан за образовање, јавља Танјуг.

Синдикати просвете најавили су да ће упутити резолуцију министру просвете Срђану Вербићу са захтевом да хитно одобри формирање независне комисије која ће утврдити зашто расподела технолошких вишкова у просвети није до краја спроведена, а посебно у школској управи Београд.

У резолуцији траже и утврђивање одговорности руководилаца школских управа у Србији, инспекција и директора школа, а поводом спровођења закона и Посебног колективног уговора.

У Србији има укупно 150.000 запослених у просвети, заједно са предшколским установама, са просечном платом од око 37.000 динара.

Извор: Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...