Početna » Новости » „РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА И СТРАТЕГИЈА ОБРАЗОВАЊА“ У СРБИЈИ

„РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА И СТРАТЕГИЈА ОБРАЗОВАЊА“ У СРБИЈИ

Економско-трговинска школа је једина у оштини Кула која није имала проблема да упише одељења и то : пословни администратор – 2 одељења; финансијски администратор – 1 одељење; економски техничар – 1 одељење и трећег степена : трговац – 1 одељење; кувар – 1 одељење и конобар и посластичар 15+15 ученика. Школа је годинама у пројекту ГИЗ-а и радила је од 2002. године са огледним одељењима и од прошле школске године су та одељења у редовном систему. Школа је добила награду „др Ђорђе Натошевић“ школске 2007-2008 године за постигнуте изузетне резултате у образовном раду и то је остварила као једина средња школа у општини Кула. Проблеми нас запослених у овој школи почињу пре две године када је Конкурсом, без образложења и најаве узето одељење конобара, али смо успели да се изборимо да буде враћено кроз допуну Конкурса, а прошле школске године смо и ми сами или одељење конобар и посластичар 15 и 15, свесни да је то реално могуће уписати. Услови за школовање угоститеља су код нас идеални имамо школски ресторан отвореног типа, потпуно опремљен, у сутерену школе.

Ове године наш план уписа био исти као и предходне (већ наведено) али смо када је конкурс објављен схватили да нам је ове године узето 2 одељења и то она која више уписују и где се тражи место више – 1 пословни администратор и пола одељења кувара, који су сада спојени са трговцима 15+15. Тако испада да смо за две године изгубили 3 одељења при упису, што ће за 4 године бити 7 одељења, тј. са 32 свешћемо се на 25 одељења и имати огроман број вишкова радника. Правдају се стратегијом а умањују нам најпожељнији смер 3.степена (кувар) који је у шк. 2012-2013 години уписало 30 ученика, а прва жеља за кувара је била написана код 93,33% деце. Такође нам укидају одељење 4. степена за који је као прву жељу пословни администратор написало 88% деце, а желе да што већи број деце заврши средњу школу, да она буде обавезна, али да им држава одреди шта да заврше, а не да им се да могућност избора. Када укину одељења и смерове које деца радо уписују како мисле да их задрже у школама?

Наш план уписа за 2013-2014 годину је имао подршку локалне самоуправе и такав је послат Школској управи у Сомбор. Шта се десило на путу од Сомбора до Београда ми нисмо упућени и нисмо удостојени ни разумног објашњења, сем да је у Западнобачком округу велики број одељења, али број деце која уписују 1.разред, али критеријуме по којима су школе које иначе не могу да упишу одељења остале са врло малим и реалним смањењем 1.разреда, а ми смо смањени за 2.најпожељнија образовна профила, то објашњење је изостало. Зашто нико од нас из Синдиката, па ни директори школа, нисмо били упознати са планом смањења ни то не добијамо као одговор. Зашто нису испоштовани кораци које је само Министарство прописало приликом израде плана упис, а нису испоштовани ни од стране Школске управе, ни то не знамо.

Послала је наша школа – Наставничко веће жалбу школској управи у Сомбору и министру на објављени Конкурс, локална самоуправа нас је подржала, a СПРВ чини све како би нам Министарство вратило барем једно одељење.

Даница Парошки

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...