Početna » Новости » Школе отказују рекреативну наставу

Школе отказују рекреативну наставу

Због неусклађених законских одредби основци и средњошколци не могу на екскурзију, а обим посла смањен је за чак 80 одсто.

Правилник просветне власти о екскурзијама није укинут нити је усклађен са новим законима о јавним набавкама и роковима плаћања, а школе које су организовале конкурсе за рекреативну наставу, сад их отказују, док многе нису ни ушле у овај посао, чекајући да се утаначе прописи. Чини се да ће због овога највише трпети држава, јер не решавајући проблем у организовању ђачких путовања, изгледа, сече грану на којој седи – урушава домаћу туристичку привреду, практично заврће славину из које капље незанемарљива свота у републички буџет. Реч је о приходу који премашује милијарду динара, како су израчунали у Националној асоцијацији туристичких агенција (Јута).

Чак 90 одсто ученика обилази дестинације, културна обележја, историјске локалитете у Србији (само у трећем и четвртом разреду средњошколци путују у иностранство). Услед лошег тумачења или непримењивости нових законских решења обим посла у области ђачких путовања сада је за 80 одсто мањи него прошле јесени.

То су најновији подаци. Основне школе „Гоца Делчев” из Јабуке, „Вук Караџић” из Лознице, Прва основна школа из Ваљева, „Свети Сава” из Панчева, све новобеоградске, отказале су конкурсе за наставу у природи. Хотел „Неда” на Руднику послао је раднике на неплаћени одмор. Крагујевачко одмаралиште у саставу „Шумадија сајма” на Копаонику уопште нема госте. На Дивчибарама у овом тренутку не постоји група на рекреативној, а тамо има око 1.450 кревета за децу и омладину. Последња информација са Таре јесте да ће морати да отпусте 150 људи ако не буде ђачких тура. Стање је веома лоше – потврђује за „Политику” Драгоје Зекавица, директор туристичке агенције „Балканик” из Ваљева, чији је основни посао ђачки туризам.

Ова агенција сарађује са великим бројем хотела на Златибору, Тари, Копаонику, Дивчибарама, Руднику у Врњачкој бањи, Сокобањи… Драгоје Зекавица, са више од три деценије искуства у овом послу, тврди да у последњих 25 година хотелска привреда у бањама и на планинама преживљава захваљујући ђачком туризму. Он је предводио Комисију за преговоре са министарствима, коју је оформила Јута, препознајући проблеме у организовању ђачких путовања које су изнедрили нови прописи.

Мишљења, препоруке и медијске изјаве које нису утемељене на нечему што је заједнички став министарстава привреде, финансија и просвете збуњују све стране заинтересоване за ову проблематику. Суштина је да уколико о новцу одлучује школа, онда је реч о јавној набавци, а средства су унапред опредељена. За ђачка путовања не иде новац школе, него родитеља. Савет родитеља бира хотел, дестинацију, поставља услове, одређује висину накнаде за наставнике и то плаћају маме и тате, то није новац из школског буџета и немогуће је обезбедити га унапред као што је потребно да би се по закону расписала јавна набавка – објашњава Зекавица.

Закон о роковима, на коме се инсистира, обуставиће наставу у природи, јер пропис налаже да ђачко путовање буде плаћено туристичкој агенцији у року од 45 дана, што је за родитеље немогућа мисија.

Да би се аранжман плаћао на рате туристичка и хотелска привреда бескаматно кредитирају родитеље на обострану корист, да би родитељи могли да приуште путовање деци, и да би привреда имала посла. Ако за плаћање програма буде важио рок од 45 дана ђаци неће путовати. То значи да ћемо на седам месеци да затворимо хотеле, превознике, туристичке локалитете, музеје… и урушићемо домаћи рецептивни туризам – уверава Драгоје Зекавица.

Са њим сагласан Петар Кнежевић, директор агенције „Гранд турс” из Новог Сада, за „Политику” потврђује да школе и туристичку индустрију Војводине муче исте бољке.

Осмолетке „Никола Тесла” из Новог Сада, „Браћа Новаков из Силбаша, „Петар Кочић” из Инђије… само су неке од оних на чијим је конкурсима за рекреативне учествовала агенција „Гранд турс”, а који су недавно отказани.

Више од 50 одсто војвођанских основних и средњих школа које су објавиле оглас за ђачка путовања, сада су га поништиле. За јесен је све стопирано, а у пролеће постојећи смештајни капацитети неће бити довољни да приме све ученике, што ће утицати на цену аранжмана. Директори школа неће да крше закон, а правила о организовању путовања за ученике неће бити јасна док се о њима не договоре надлежна министарства – закључује Кнежевић.

 

Извор:   Политика

O Milan Trbović

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...