Početna » Новости » TRAGOM – Sindikati tvrde da se ekskurzije po školama nameštaju

TRAGOM – Sindikati tvrde da se ekskurzije po školama nameštaju

Prosvetna inspekcija: Malo žalbi na izbor agencija

Beograd – Broj žalbi na izbor agencija preko kojih učenici idu na ekskurzije je zanemarljiv od kada je Ministarstvo prosvete donelo pravilnik i uputstvo o organizaciji đačkih putovanja. Žalbe se uglavnom odnose na smeštaj, na to što agencije nisu ispunile određene uslove iz ugovora ili što direktor nije organizovao ekskurziju u skladu sa pravilnikom – izjavio je za Danas Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije, povodom tvrdnji pojedinih prosvetnih sindikata da se izbor agencija preko kojih učenici putuju „namešta“.

On ističe da su uputstvo i pravilnik Ministarstva prosvete stroži od Zakona o javnim nabavkama, jer predviđaju da se na konkurs moraju javiti najmanje tri ponuđača, dok je kod javnih nabavki dovoljna samo jedna ponuda. Tmušić podseća da su u komisiji za izbor agencije članovi saveta roditelja odeljenja učenika za koje se ekskurzija organizuje i direktor škole, jer on potpisuje ugovor, ali da je „direktor uvek u manjini i da može biti preglasan“. Tmušić ističe da je procedura izbora agencije javna i da se vrši na osnovu propisanih kriterijuma i bodovanja, kao i da svi zainteresovani mogu biti prisutni prilikom otvaranja ponuda. Turistička agencija koja je nezadovoljna postupkom može da uputi prigovor školskom odboru i prosvetnoj inspekciji u roku od tri dana, a ugovor sa izabranom agencijom ne može da bude sklopljen dok ne istekne rok za žalbe, objašnjava Tmušić.

S druge strane, predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić tvrdi da u Srbiji postoji petnaestak povlašćenih turističkih agencija koje uvek „pobede“ na tenderima.

– Mnogi direktori škola izaberu baš njih, verovatno po nečijem nalogu. To znači da je u pitanju organizovan lanac u prodaji đačkih ekskurzija i da su mnogi direktori samo krajnji izvršioci – smatra Sokić.

Na pitanje Danasa kako dolazi do zloupotreba kada odluku o izboru agencije donosi savet roditelja, on odgovara da je to telo „nameštena institucija koje se bavi samo ekskurzijama i nastavničkim dnevnicama“. Sokić kaže da se članovi u savetu roditelja „pažljivo biraju“ i da je način odlučivanja takav „da više od polovine glasa za bilo koju odluku direktora škole“. Savet roditelja je, po njegovom mišljenju, „nereprezentativno telo, koje donosi odluke za koje posle niko nije odgovoran, ni direktor, ni nastavnici“.

– Ako neko tvrdi da direktori škola nameštaju ekskurzije pojedinim turističkim agencijama, neka javno kaže ko su ti ljudi. Ja za takve slučajeve nisam čula i nikad ne pitam kolege kako rade, jer pretpostavljam da su pravilnik i uputstvo Ministarstva prosvete obavezujući za sve – kaže za Danas Vesna Nedeljković, direktorka beogradske OŠ „Mihailo Petrović Alas“.

Ona objašnjava da su u ovoj školi komisije za izbor agencija brojnije nego što to nalažu propisi, jer predstavnik svakog odeljenja u savetu roditelja ima obavezu da pozove još dva roditelja.

– Komisija je brojnija jer se na taj način roditelji osećaju sigurnije i ne žele da samo oni preuzmu odgovornost. Ja kao direktor škole ne glasam niti se izjašnjavam o agencijama, jer se nekada i dobronameran savet može pogrešno protumačiti. Samo u slučaju da me neko pita za mišljenje kakav je, recimo, hotel, smatram da imam obavezu da se izjasnim, ako sam kao nastavnik tamo vodila decu. Ali u tom slučaju ne dozvoljavam da mi kažu ime agencije čija je to ponuda – kaže Nedeljkovićeva.

Da bi roditelji imali bolji uvid prilikom odlučivanja, u ovoj školi se javno čitaju izveštaji sa prošlogodišnjih ekskurzija, jer se često na konkurse javljaju iste agencije. Te izveštaje po povratku sa putovanja sastavljaju odeljenske starešine i vođe puta, oni se čitaju na nastavničkom veću i deo su godišnjeg izveštaja o radu škole.

Izvor: Danas

Autor: V. Andrić

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Платформа за спас образовања: Нагомилани проблеми у просвети, потребна јасна стратегија.

Платформа за спас образовања у Србији оценила је данас да је ситуација са просветом таква ...