Početna » Новости » Udovički demonstrira moć politike

Udovički demonstrira moć politike

Izjava koju je u intervjuu za Danas dala potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički da javne rasprave o zakonu o radu neće biti jer su se građani o tome izjasnili na izborima, izazvala je burno reagovanje sindikata, NVO i pojedinih političkih partija. Prvi se juče oglasio Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, koji je ministarku podsetio da je, prema Zakonu o državnoj upravi i Poslovniku Vlade, obaveza da se nacrti zakona postave na javnu raspravu, posebno oni kojima se bitno menja uređenje neke oblasti ili ako za njih postoji posebno interesovanje javnosti.
Bilo bi dobro da smo imali prilike da se na izborima opredeljujemo na osnovu konkretnih programa, uvida u konkretna rešenja, ali, nažalost, nismo imali takvu priliku. Prethodna izborna kampanja, kao i ranije, nije sadržala raspravu o konkretnim zakonskim rešenjima, pa tako ni o Zakonu o radu. Pre izbora u decembru prošle godine u januaru ove bila je rasprava o Nacrtu zakona o radu, ali podaci sa te rasprave, odnosno šta je prihvaćeno a šta je odbijeno, nikada nisu saopšteni. Umesto toga u junu se pojavila nova verzija zakona koja nije formalno izneta na javnu raspravu niti je predočeno u čemu se razlikuje od prethodne – rekao je Nenadić i dodao da Vlada sve ređe postavlja zakonske predloge na javnu raspravu, iako bi ona trebalo da traje najmanje 20 dana, kao i da bude objavljena na sajtu Ministarstva.

On je ocenio da zabrinjava to što nema garancija da Vlada ubuduće neće nastaviti takvu praksu i kada je reč o drugim važnim zakonima.

Slično je reagovao i Duško Vuković, predstavnik Saveza samostalnih sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu, koji je stav ministarke Udovički označio kao „demonstraciju moći politike“.

Neshvatljivo je da bilo koji ministar u Vladi može tako nešto da izjavi, a opravdanje nije ni to što je reč o ministarki koja nije ni zadužena za političke stavove, već se u izvršnoj vlasti nalazi kao stručnjak, očigledno ne za oblast o kojoj je govorila. Zapravo bi svi članovi Vlade morali da pročitaju Ustav, jer se onda ne bi dogodilo da neko ospori pravo građana na polemiku o načinu na koji izvršna vlast treba da reši neki problem – kaže za Danas Vuković i dodaje da bi to onda značilo da se građani između izbora ništa ne pitaju, što je stav koji nas vuče više koraka unazad.

Povodom izjave Udovički reagovao je i Udruženi sindikat „Sloga“, koji je ocenio da se izbegavanjem javne rasprave „ne krši samo demokratska procedura već vlast pokazuje nespremnost da se suoči sa kritikama da on nije dobar“. U saopštenju „Sloge“ navodi se da „građani jesu glasali za reforme, protiv sistemske pljačke i za bolji život, ali nikako i za to da se novi zakon stavi u funkciju isključivo krupnog kapitala“ i dodaje „da su predstavnici vlasti obećavali da će biti organizovana javna rasprava o novim propisima o radu, što se nije desilo“.

Izjavu potpredsednice Vlade juče je u Skupštini Srbije poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila kao skandaloznu, a izmene Zakona o radu kao proceduru koja ne uliva poverenje.

A tu su i Maratonci

Priprema Zakona o radu pretvorila se u nacionalnu tragikomediju koja sve više podseća na čitanje „Pantelijinog testamenta“ iz Maratonaca, u kome se unapred zna koliki će deo društvenog i državnog kapitala biti ostavljen radnicima koji su ga i stvarali sopstvenom mukom, ocenio je u saopštenju Udruženi sindikat „Sloga“.

Izvor: Danas

O Milan Trbović

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...