Početna » Новости » „Uveče prelista, ujutro zablista“

„Uveče prelista, ujutro zablista“

Prodaja akademskih radova sve više uzima maha. U mnoštvu univerziteta sve više se uočava pojava trgovine akademskim radovima, dok univerziteti nemaju mogućnosti da tako nešto spreče. Trguje se od maturskih i diplomskih radova, pa sve do doktorskih disertacija.

Jedna studentkinja javila se portalu 24sata.rs da bi se požalila kako je „pošteno“ platila svoj diplomski rad, ali da je prevarena.

„Zaista ne znam kome bih se drugom obratila i iznela problem koji sam imala. Kontaktirala sam sajt (naziv poznat redakciji) i od njih sam tražila da mi napišu rad od oko 70 strana na temu mendažmenta. Dogovorili smo se za cenu od 50 evra. U međuvremenu smo bili u kontaktu putem mejla. Ja sam uplatila traženi iznos i na kraju dobila rad sa potpuno drugom temom, nesređenim podacima i smešnim brojem strana. Slala sam mu još nekoliko mejlova, žalila se, ali od njega ni traga, ni glasa „, požalila se ova studentkinja portalu 24 sata. (…)

(izvor B-92)

Koliki je problem kad su u pitanju ovako stečene diplome komentarisao je nedavno i naš poznati ekonomista, profesor Dr Miodrag Zec.

„Ako neko ima veliki biznis i imovinu, a ima milijarde dugova koje neće da plati, u sledećoj etapi će mu ljudi ulaziti u njegove prodavnice i uzimati robu bez plaćanja. Treba krenuti od dve osnovne stvari: koncepta države i društva i sistema obrazovanja. A tu su tragične greške napravljene. Nije problem ovde što se neko protivzakonito obogatio. To se može rešiti za šest meseci: zatvoriš ga i oduzmeš mu imovinu. Ali, kad vi date milion lažnih diploma, kada pustite ambroziju u sistem i porušite sve vrednosti društva, ne možete to tako lako da iskorenite“, kaže on. „Kao što rastu palme na Mediteranu, tako raste i korupcija u našoj zemlji,“ zaključuje na kraju profesor Zec. (izvor B-92)

Ovog leta smo imali pravu „poplavu“ vukovaca koji su na osnovu uspeha upisani u željene škole. Nije li i to jedan od pokazatelja manjkavosti u prosveti i našem društvu uopšte?

U Novom Sadu

06.08.2013.

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.