Početna » Новости » Izlazak iz Unije SPRS

Izlazak iz Unije SPRS

ИЗЛАЗАК ИЗ УНИЈЕ СПРС 

Цењене колегинице и колеге,

Осећамо потребу да Вам се обратимо са намером да укажемo на све оно што нас је руководило да напустимо овакву УНИЈУ СПРС каква је данас, те да пружимо наш допринос у стварању УНИЈЕ каква треба да буде сутра. Унија СПРС у свом зачећу је била кров за све. Највећи допринос у стварању Уније је дао СПРВ, као тада најбројнији и најорганизованији синдикат у Србији. Не треба сметнути са ума да јe СПРВ најстарији слободни синдикат у Србији и не само у Србији. Начела и принципи стварања Уније били су јасни, прихватљиви свима, равноправност и аутономија била је загарантована. Веровали смо, бар ми у СПРВ, да наш суверенитет нећемо изгубити.

Током времена то се мењало. Све мање смо били самостали и све више губили препознатљивост, да би на крају изгубили не само суверенитет, него и идентитет. Oд једног масовног, утицајног и моћног синдиката, претворени смо у безобличну гомилу појединаца, а све зарад неких, крајње сумњивих интереса. Кад смо били на само корак до остварења репрезентативности, наше најуже руководство нас је предало Унији као поклон.

Већ смо писали о томе како смо избрисани као организација из Статута Уније СПРС, како је један човек успео да нам блокира текући рачун и нанесе извесну штету, привремено омете функционисање организације.

Писали смо и о томе да не можемо самостално регистровати нити једну основну организацију, општински или регионални одбор. Писали смо да не можемо самостално извршити пресељење регионалног, градског или општинског одбора. Писали смо вам како и на волшебан начин региструју школе СПРВ под називом Унија СПРС.

Цена за неколико дописа које добијемо из канцеларије Уније је енормно висока, а планирају да у наредном периоду буде вишемилионска.

Све у свему, УНИЈА СПРС је постала квази Унија, надсиндикат, оно што она по својој вокацији не може бити, нити сме да буде. Сматрамо да треба спашавати оно што се спасити може, а пре свега своје достојанство и самопоштовање.

Наш синдикални пут је сасвим јасан. Удружење које ће окупити све слободне просветне синдикате, без мајоризације и туторства.

Стога смо на Скупштини одржаној 03.12.2011. направили смео искорак, изишли из Уније и истовремено њима првима као и осталима понудили следећу ИНИЦИЈАТИВУ:

 

ДЕКЛАРАЦИЈА О САРАДЊИ СИНДИКАТА 

1. Сви потписници ове ДЕКЛАРАЦИЈЕ су равноправни у чланству удружених синдиката и имају иста права и исте обавезе, и задржавају пуну самосталност уз искључиво право оснивача да као чланове имају физичка лица;

2. Синдикати, потписници ове ДЕКЛАРАЦИЈЕ, неопозиво се обавезују да се неће уплитати у унутрашње ствари и рад других синдиката;

3. Право избора и других радњи унутар чланице синдиката је искључиво право тог синдиката и строго се мора поштовати;

4. Наступи пред надлежним државним органима приликом регистрације, пресељења синдиката и свих других радњи, су искључиво право сваког синдиката потписника ове ДЕКЛАРАЦИЈЕ;

5. Заједнички наступи се проводе у сфери преговора за побољшање материјалног положаја запослених у васпитању и образовању и заштите радних права, као и потписивање свих врста колективних уговора са Владом и ресорним министарством, делегирањем представника у преговарачке тимове. Ова материја се уређује Правилником о наступу према Влади и министарствима.

6. Потписници ове ДЕКЛАРАЦИЈЕ се обавезују на синдикално деловање уз пуно поштовање усвојених принципа, смерница и начела.

Декларација се темељи на изворним приципима УНИЈЕ СПРС и произишла је из Споразума о сарадњи који су потписали већи број синдиката, Одлуке о оснивању Уније СПРС, те Записника са прве конститутивне седнице Уније СПРС.

СПРВ

O Kancelarija SPRV

Pročitajte

Измене Кривичног законика у циљу веће заштите просветних радника

Београд, 16. мај 2024. Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и министарка ...