Početna » Новости » НЕМА ШТРАЈКА ДОК ТРАЈУ ПРЕГОВОРИ

НЕМА ШТРАЈКА ДОК ТРАЈУ ПРЕГОВОРИ

У петак 30.08.2013. године одржана је седница Председништва Републичког одбора  СрпС, на којој је констатовано да нису у целости реализовани захтеви СрпС, који су испостављени Министарству просвете Републике Србије маја месеца када је и најављен штрајк просветних радника за 2. септемабар 2013. године, али да је формирана Комисија за измену уредбе о коефицијентима у основним и средњим школама. Такође је констатовано да новоименованом министру просвете у реконструисаној Влади Србије треба дати времена да до краја ове године у сарадњи са репрезентативним просветним синдикатима дође до решења нагомиланих проблема у просвети.

У складу са тим Председништво РО СрпС је донело одлуку да се најављени штрајк за 2. септембар 2013. године неће одржати, али је од новог министра просвете затражиоло да се настави започети дијалог о измени уредбе о коефицијентима, којом су плате спремачица и наставника у основним и средњим школама доведене у однос један према два.

После седнице Преседништва СрпС одржана је конференција за медије, на којој су руководиоци у СрпС указали   на још неке горуће проблеме у просвети Србије, пре свега проблем нерационалне мреже школа, непостојање социјалног програма у просвети и самовољу директора школа.

Генерални секретар НСПРВ Хаџи Здравко Ковач изјавио је на конференцији за новинаре да се од штрајка привремено одустаје и да ће то питање поново бити разматрано у децембру, будући да је доскорашњи министар просвете Жарко Обрадовић формирао комисију која се бави овим питањем и да се од новог министра очекује да настави да се тиме бави. Ковач је објаснио да СРПС од Владе Србије очекује да у наредне три године однос најнижих плата у просвети и плата предавача са пуним фондом часова буде доведен у однос један према три. “Плата за најједноставнији рад у просвети мора бити минималац, а однос у основним и средњим школама мора бити један према три, а на универзитету један према пет”, прецизирао је Ковач.

О нужности усклађивања мреже школа с привредом говорио је и председник СрпС Слободан Брајковић, напоменувши да је услов за ово обезбеђивање око 30 милиона евра за социјални програм за вишкове у образовном систему, којих тренутно у државној каси нема. Због недостатка новца за социјални програм, 200 запослених, лане проглашених технолошким вишком, добијало је плату мада нису радили. Синдикалци упозоравају и да одлазак из просвете уз социјални програм следећи пут не сме бити као прошли, када је 2008. године после одласка 6.000 људи запослено 7.500.

По речима генералног секретара СрпС Ранка Хрњеза, велики проблем наше просвете је и то што од 112.000 запослених у основним и средњим школама безмало трећина нема пуну норму, а око 10.000 наставника има тек мали део норме. Овај проблем после овогодишњег уписа у средње школе постао је још већи, тако да ће око 1.000 људи остати без посла, а пуно ће их изгубити део норме и то, како због тога што су неке школе пребукиране, а неке празне због овогодишњег начина уписа, тако и због тога што један број директора не поступа у складу са законом, него злоупотребљава своја велика овлашћења и недовољну контролу Министарства просвете и запошљава преко везе или због корупције нове људе на места која би се могла попунити већ запосленим кадром – казао је Хрњез.

Милан Трбовић, потпредседник СрпС и председник ИО СПРВ указао је на проблем повећаног обима посла наставника у основним и средњим школама, чиме се ионако мала плата наставника још веше девалвира.

Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија упозорио је на проблем самовоље директора и примања професора на одређено време са малим фондом часова, чиме се просветни радници који имају смањен фонд онемогућују да ангажовањем у другој школи остваре пуни број часова, а тиме и пуну плату.

Представник Форума средњих стручнх школа Милорад Антић упозорио је на проблем мањка ђака на дефицитарним занимањима у стручним школама, због чега ће Србија, како је предвидео, бити принуђена да ускоро увози мајсторе. На нека од занимања, како је рекао, није уписан ниједан ученик, због чега су неке школе пред затварањем, а велики број наставника остаће без посла.

 

 

 

 

O Milan Trbović

Pročitajte

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТИ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ 22. 03. 2024.