Početna » Новости » PKS o ekskurzijama: Agencije neće biti izuzete od primene zakona o javnim nabavkama

PKS o ekskurzijama: Agencije neće biti izuzete od primene zakona o javnim nabavkama

Turističke agencije koje organizuju đačka obrazovna putovanja neće biti izuzete od primene zakona o javnim nabavkama i rokovima plaćanja, izjavili su danas predstavnici ministarstarstava privrede i finansija, kao i Uprave za javne nabavke.

To je saopšteno na sastanku koji je organizovala Privredna komora Srbije (PKS), na inicijativu Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, u nastojanju da posreduje u rešavanju problema nastalih usled primene zakona o javnim nabavkama i rokovima plaćanja na đačke ekskurzije.

Sastanku u PKS su prisustvovali svi subjekti koji na posredan ili neposredan način učestvuju u organizovanju đačkih ekskurzija.

Problemi u organizaciji đačkih obrazovnih putovanja nastaju zbog primene Zakona o javnim nabavkama i Zakona rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Tim zakonima je propisano da se i osnovne i srednje škole, kao indirektni korisnici budžetskih sredstava, smatraju naručiocima u javnim nabavkama ekskurzija, sa rokom izmirenja novčanih obaveza od najviše 45 dana od dana kada je đačko putovanje realizovano, a faktura isporučena.

Predstavnici strukovnih udruženja turističkih agencija smatraju da đačka obrazovna putovanja treba da budu izuzeta od primene ovih zakona, „jer se sredstva za ove namene ne mogu unapred planirati, kao i da se ne radi o budžetskim sredstvima jer ova putovanja finansiraju isključivo roditelji učenika“.

Privrednici su upozorili da zbog ekonomske situacije, velika većina roditelja može da priušti deci ekskurziju jedino uz odložene rokove plaćanja.

– Ukidanje ove mogućnosti dovodi u pitanje izvođenje đačkih ekskurzija, što će se negativno reflektovati na delatnost 150 turističkih agencija specijalizovanih za dečji i omladinski turizam i na vansezonsko korišćenje više od 10.000 ležajeva u smeštajnim kapacitetima – istakli su oni.

To će se odraziti i na delatnost pružalaca usluga prevoza, na iznos PDV-a na usluge smeštaja i prevoza, kao i smanjenje poreza i doprinosa po osnovu zarada u turističkoj delatnosti.

Zbog toga Ministarstvo prosvete i strukovne asocijacije predlažu da se đačka obrazovna putovanja i dalje organizuju u skladu sa važećim pravilnicima.

Predstavnici ministarstarstava privrede, finansija, kao i Uprave za javne nabavke izneli su stav da ne postoje razlozi za izuzeće đačkih obrazovnih putovanja od primene navedenih zakona, i podsetili prisutne na preporuku koju je 15. avgusta 2013. Ministarstvo finansija uputilo svim osnovnim i srednjim školama. Preporuku su predstavnici turističke privrede ocenili kao teško primenjivu.

Na sajtu PKS je objavljeno da je sastanak završen bez postignutog dogovora, ali da je iznet predlog da se pokrene inicijativa za izmene navedenih zakona, kojima bi se omogućilo nesmetano organizovanje i realizovanje đačkih ekskurzija.

Izvor: Blic

 

O Jasmina Čekerevac LJubičić

Pročitajte

Vratiti dignitet nastavniku

Predlozi izneti u našoj Platformi su izvodljivi u kratkom roku, ne zahtevaju nikakve krupne i ...